Ta dig säkert fram på isarna

Nu börjar isarna lägga sig på vattendragen och många väljer att ge sig ut på dem när det är fina dagar. Men det kan innebära livsfara – om man inte är förberedd och har rätt utrustning.

Med en enkel mätare kan man avgöra isens tjocklek.

Med en enkel mätare kan man avgöra isens tjocklek.

Foto: Norran

Frostkåge2018-11-30 07:00

Lisa Ögren är ordförande i Friluftsfrämjandet i Frostkåge och förra helgen arrangerade de säsongens första guidade tur. Totalt var de 26 stycken som gav sig ut på inre Kågefjärden.

– Vi ledare var ute en timme innan resten av gruppen kom för att kolla upp var det gick att åka. På vissa håll mätte isen bara fyra centimeter så dit tog vi ju inte gruppen, berättar Lisa.

När gruppen satt och fikade kom det en åkare i full fart mot dem. Han undrade om de hade en livlina för kompisen låg i en vak längre ut.

– Jag åkte ut direkt, men då hade han till slut lyckats ta sig upp för egen maskin med hjälp av isdubbar som han tack och lov hade.

Inte lika överallt

Förra helgen svämmade sociala medier över av bilder på isar från olika håll som människor vistades på.

– Det som oroar är att folk tror att isarna är okej att åka på överallt. Men bara för att den är bra på en sjö eller en havssträcka, så är det inte lika överallt.

Lisa är tydlig med att hon inte vill skrämma någon från att ge sig ut, tvärtom. Hon beskriver tjusningen med frihetskänslan och en chans att ladda batterierna. Dessutom är det en utmärkt aktivitet för att vistas utomhus den här årstiden. Men hon uppmanar till försiktighet och framför allt att vara rätt utrustad.

undefined
Det är viktigt med rätt utrustning när man ska ge sig ut på isen. Lisa Ögren är orförande i Friluftsfrämjandet i Frostkåge.

Friluftsfrämjandet rekommenderar att man har ispik, extrastav, livlina med karbinhake, isdubbar med visselpipa och ryggsäck med ett vattentätt ombyte som fungerar som flytväst om olyckan skulle vara framme.

– Dessutom ska man aldrig ge sig ut på isen ensam, utan ha minst två kompisar med sig.

Men alla följer inte råden som Friluftsfrämjandet ger kring säkerheten.

– Jag har träffat på folk som har haft gafflar som isdubbar.

Vatten på isen

Början av veckan inleddes med några ganska kyliga dagar, vilket är bra för isarnas tjocklek. Men nu visar temperaturen på varmare grader igen och det påverkar isen.

– Den blir farligare eftersom det blir vatten på den som lägger sig som ett lager. Det innebär att man inte hör när den spricker eller blir tunnare, konstaterar Lisa Ögren.

Lisa Ögren, Friluftsfrämjandet Frostkåge: Jag har träffat på folk som har haft gafflar som isdubbar.

undefined
Isdubbar som sitter högt uppe vid halsen är det absolut viktigaste att ha, menar Lisa Ögren som är ordförande i Friluftsfrämjandet i Frostkåge.
undefined
”Ispiken är som ett känselspröt som man känner på isen med”, säger Lisa.
undefined
Med en enkel mätare kan man avgöra isens tjocklek.
undefined
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!