Fredriks instruktioner en viral succé – så pratar du Skelleftemålet med hjälp av snus och kakor

Klippet är helt och hållet improviserat. Och med grejerna som fanns tillgängliga just då. Nu gör Fredrik Westerlunds instruktionsvideo om hur man pratar Skelleftemålet med hjälp av snus och kakor succé på Facebook. ”En kärleksfull drift med dialekten”, säger Fredrik.

15 juni 2017 12:46

Klippet skapades under den kurs i digital videoredigering som Fredrik Westerlund, kommunikatör på Arjeplogs kommun, deltog i.

– Det var en övning där vi skulle skapa en instruktionsvideo med det vi hade för händerna. Jag hade snus och kakor, så jag använde det och vävde in det, säger Fredrik.

Bakom kameran stod Maria Broberg, kommunikatör och destinationsutvecklare i Sorsele kommun. Hon delade först klippet i en sluten grupp på Facebook och sedan på sin egna öppna sida. Och där fick den explosionsartad spridning. Den lades upp vid lunchtid på onsdagen. Vid 9-tiden på torsdagsmorgonen hade klippet fått över 27 000 visningar, fler än 500 likes, delats runt 250 gånger och runt 100 kommentarer. Fredrik Westerlund är lite förvånad över uppståndelsen.

– Det var lite oväntat ändå. Men dialekter är kul och Skelleftemålet är väldigt speciellt och fint, säger han.

Fredrik är uppvuxen i Bastuträsk och hans föräldrar är från Skellefteå. Han gick högstadiet i Norsjö, gymnasiet i Skellefteå och bor numera i Arjeplog.

– Jag har hört mycket av Skelleftemålet, som det pratas i stan och har ett varmt förhållande till Skellefteå. Men jag håller på Björklöven, så det är mycket kärlek och hat, ha ha. Det är en stad som står mig nära.

Han är glad att klippet fått sån positiv respons.

– Jag har bara sett en invändning på 27 000 visningar och det känns ganska bra. Den tyckte att det inte är Skelleftebonska och det är det ju inte. Det är ju mer som man pratar i stan, säger Fredrik och fortsätter:

– Det känns jätteroligt att det är en grej som folk har kul åt. Det visar att många, som har kopplingar till Skellefteå, har distans till sig själv och att de inte har något emot att man skojar om det. Jag hoppas att det framgår att det är en kärleksfull drift med dialekten.

Maria Broberg är inte överraskad över att klippet fått sån spridning.

– Vi fick lära oss på kursen att det inte krävs fina bilder av hög kvalitet för att få spridning på ett klipp. Det räcker med humor och någon som kan framföra den. Och Fredrik är ju så rolig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa