Det bär framåt för Sveriges första bärmuseum

Den som väntar på något gott ... Bärens hus i Glommersträsk har varit tilltänkt sedan 2015, men som det ser ut nu ligger invigningen närmare än någonsin.

27 maj 2019 13:51

Skissen över hur Bärens hus utställning ska se ut, mitt i centrala Glommersträsk, står färdig. Museiföremålen finns delvis redan insamlade och väntar på att ställas fram för åskådning. Bakom står den ideella föreningen och känner att målet är nära. Bo Lundmark, ordförande för föreningen och initiativtagare till museiidén, är förväntansfull.

– Det har varit en lång resa, och nu börjar den äntligen leda mot faktiskt ombyggnation och förverkligande.

Han tycker att det är konstigt att inte bären fått ta större plats på befintliga museum, med tanke på vilken roll de spelat i historien.

– Bären var en stor industri förr, som sysselsatte många människor. Det fanns till och med så kallade bärflickor som tog ångtåget upp till Jörn från Stockholm för att plocka bär till Kronan, svenska statens, bärtorkeri i byn.

Föreningen såg ett hål att fylla i museisammanhang, och tänker fylla hålet med bär i alla möjliga former.

– Förhoppningen är att allt ska stå klart för att ta emot besökare till årsskiftet, säger Lundmark.

Kristina Grubbström, tidigare kultur- och fritidschef på Arvidsjaurs kommun, höll i trådarna för kommunens räkning, men har efter sin pension fortsatt engagera sig, men nu på ideell basis.

– Vi tror att Bärens hus kan bli ett fint komplement till övrig verksamhet i Glommersträsk. Bärens hus, hattmuseet, leksaksmuseet, Gallejaur och värdshuset. Vill man ska man kunna tillbringa en hel dag här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofie Abrahamsson

Ämnen du kan följa