Förskolan tar steget ut i Europa genom eTwinning

Förskolan Smultronbacken har vidgat vyerna och tagit steget ut i Europa genom plattformen eTwinning. ”Barnen har fått en större förståelse för omvärlden. Det här är ett spännande och utmanande projekt för både oss i personalen och för barnen”, säger förskolläraren Peter Degerman.

Anna-Lena Berglund, Peter Degerman och Kajsa Rångefors har startat ett projekt med Tjeckien och Kroatien där de tillsammans bygger upp en stadskarta med vägar och byggnader utifrån barnens fantasi.

Anna-Lena Berglund, Peter Degerman och Kajsa Rångefors har startat ett projekt med Tjeckien och Kroatien där de tillsammans bygger upp en stadskarta med vägar och byggnader utifrån barnens fantasi.

Foto: Frida Öhman

Förskola2020-05-27 07:00

Ifjol vann förskolan Smultronbacken Växthuspriset, som delas ut av Skellefteå kommun och är ett sätt att premiera en lärare, ett lärarlag eller en skola som gjort något speciellt som kopplar till entreprenörskap och som kan inspirera andra.

Förskolan vann priset för sitt entreprenörsprojekt ”Vår omgivning”. I projektet utgick de från barnens intressen och idéer, men kopplade alltid deras insatser till de övergripande målen för verksamheten. Smultronbackens arbete blev till ett arbetssätt i vardagen på förskolan och de har sedan dess spunnit vidare och utvecklat det här arbetssättet.

– Nu har vi vidgat vyerna och gått från att utforska vår närmaste omgivning till att ge oss ut på längre turer. Vi har till exempel tagit till vara på intresset för byggnader och att bygga som finns i den här barngruppen och gått på olika byggnadspromenader, berättar Anna-Lena Berglund, förskollärare på Smultronbackens förskola. 

Barngruppen har fått besöka byggnader som Sara kulturhus, Scandic hotell, Skellefteå Kraft och Stadshuset Brinken. Intresset för byggnader genomsyrar hela förskolan, i hallen finns till exempel bilder uppsatta med ord för olika delar av ett hus.

Barnen har fått bygga olika byggnader av material som till exempel pasta. De har även fått se en film som visar hur man bygger ett hus och 5-åringarna håller just nu på med ett projekt där de har fått välja en byggnad att forska om.  

– Vårt arbete präglas hela tiden av entreprenörskap och kreativitet. Vi låter barnen få använda sin fantasi fullt ut och tänka ”outside the box”, berättar Peter Degerman, förskollärare på Smultronbackens förskola. 

I julas fick barnen en julkalender där varje lucka innehöll byggnader från olika länder som de sedan pratade om. I samband med det startade även deras internationella arbete och barnen fick möjlighet att vidga vyerna ytterligare och ta steget ut i Europa via projektet eTwinning.

– Det har varit lärorikt för barnen att få jämföra och se skillnader mellan vår förskola och hur en förskola kan se ut och fungera i ett annat land, säger Kajsa Rångefors, barnskötare på Smultronbackens förskola. 

Under vårterminen har förskolan ägnat sig en hel del åt eTwinning, som innebär att de samarbetar med andra förskolor i Europa. Med eTwinning kan man hitta andra lärare för att tillsammans genomföra digitala samarbeten – där också barnen aktivt kommunicerar över landsgränserna.

– Vi blev inbjudna av en förskola i Portugal och samarbetet började med att vi fick utbyta julkort med varandra. Barnen tyckte att det var jätteroligt att både göra egna julkort och skicka iväg och att få julkorten från förskolan i Portugal. Vi har även haft ett digitalt utbyte där vi skickat och tagit emot bilder från varandra. Det har varit intressant både för oss pedagoger och barnen, berättar Peter Degerman. 

Utbytet har fortsatt under hela våren och utökats till att de nu även samarbetar och utbyter erfarenheter med en förskola i Grekland. Nu senast har de haft ett bakprojekt där de tre förskolorna har fått baka en efterrätt som är typisk för deras land. Smultronbacken bidrog med recept på kladdkaka, den grekiska förskolan med ravani, en slags mannagrynskaka och den portugisiska förskolan med arroz doce, som är en slags rispudding. Sedan bakade alla tre förskolorna alla de tre efterrätterna och barnen fick rösta om vilken efterrätt som var godast. Häromdagen kom resultatet – den svenska kladdkakan visade sig vara barnens favorit. 

På förskolan Smultronbacken går barn från åldern 1-5 år och alla barnen deltar gemensamt i nästan alla projekt. Tre pedagoger och en kock, som även hon ofta följer med på de olika projekten och de utflykter som förskolegruppen ger sig ut på, arbetar på förskolan. 

– Det skapar en stark ”vi-känsla” och barnen lär sig att samarbeta. Projektet med eTwinning utmanar både oss pedagoger och barnen på flera olika sätt, till exempel genom att vi kommunicerar på olika språk. Egentligen riktar sig eTwinning främst till grundskolan, men anledningen till att vi kunnat genomföra det här är att vi i arbetslaget gillar utmaningar och vi drar alla åt samma håll. Det kräver lite mer av oss, men ger samtidigt stora vinningar och skapar en stark gruppkänsla, berättar Peter Degerman. 

eTwinning

• är en plattform för skolpersonal.

• hundratusentals lärare från 44 länder har gått med i programmet, som startade år 2005.

• på plattformen kan man kommunicera, samarbeta, utveckla projekt, dela sin skolvardag och mycket mer.

• man kan gå med i tematiska pedagogiska grupper, dela erfarenheter och få tips och idéer på arbetssätt. I plattformen kan man delta i onlinekurser, webinarier och i kurser på plats – tillsammans med andra lärare från hela Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!