Fler bönder kan söka krispengar

Förra sommarens torka och värme drabbade många bönder. I höstas kompenserades mjölk– och nötköttsbönder och lantbrukare som har får. Men nu får ännu fler bönder möjlighet att söka krispengar från Jordbruksverket.

15 april 2019 14:30

De nya pengarna kan sökas av spannmålsodlare, grisbönder och kycklinguppfödare från och med måndag den 15 april.

– Vi ska absolut söka, men jag har inte hunnit sätta mig ner och räkna på hur mycket pengar det kan handla om än, säger Arne Edström som tillsammans med hustrun Anniqa driver Edgården i Flarken.

På gården odlar de spannmål och har grisar och Arne konstaterar att de blev värst drabbade när det kommer till fodret förra sommaren.

– Vi tvingades köpa mycket mer foder än vi brukar, som dessutom var väsentligt dyrare. Det kostade oss enormt mycket.

Utökat krisstöd

Bönderna i södra Sverige drabbades hårdast av torkan, men alla kan söka stödet. Jordbruksverket kontrollerar inte inkomstbortfall, utan betalar ut stödet utifrån hur mycket åkermark och hur många djur som finns. Det rör sig om 45 000 bönder som kan söka det utökade krisstödet som är en dryg miljard.

Mjölk– och köttbönder och lantbrukare som har får fick krisstödet i höstas, men nu är det tre gånger fler som kan söka krisstöd. Det nya stödet betalas ut från och med den femte juli.

– Det är bättre sent än aldrig. Som sagt, det har kostat oss enormt mycket pengar, säger Arne Edström.

Mindre vatten

Hur ser förutsättningarna för kommande säsong ut?

– Det är för tidigt att säga, än vet vi väldigt lite. Men jag har konstaterat att det är väsentligt mindre vatten i bäcken än det brukar vara vid den här tiden och det kan leda till att det blir mindre vatten i marken. Men än så länge ser det ganska bra ut, konstaterar Arne.

Arne Edström: Det har kostat oss enormt mycket pengar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Dhyr

Ämnen du kan följa