Farlig ambulanstransport till lasarettet ska utredas

En kvinnlig patient drabbades av en riskabel blödning efter en tonsill-operation. Nu utreds den ambulansfärd som kvinnan fick: ”Situationen kunde ha blivit livshotande”.

30 november 2015 09:54

Kvinnan hade fått sina tonsiller bortopererade och drabbades några dagar senare av en kraftig blödning i svalget. Vården beslutar att kvinnan behöver komma till specialist för att åtgärda blödningen, och beslut tas om att ambulans ska föra henne dit.

Transporten diskuteras, men valet blir ambulans, trots att att situationen är akut. Det framgår i ett pressmeddelande från Västerbottens landsting.

Färden till Skellefteå lasarett genomfördes utan en ”föregående läkarbedömning men med medicinen i beredskap för att stoppa en eventuell blödning”  skriver landstinget.

Själva resan i ambulansen gick bra, men när hon sedan undersöktes kräktes kvinnan upp flera deciliter blod och sjönk i medvetande.

I den lex Maria-rapport som skrivits framgår att färden med ambulansen var farlig: ”Hade blödningen inträffat under transporten kunde situationen ha blivit livshotande.”

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa