Familjemyndigheten som växer

För knappt två år sedan slog myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd upp portarna i Skellefteå. Sedan dess har antalet anställda utökats från 14 till 25 personer. ”Vi är en liten myndighet med stora muskler”, säger Maria Lundmark, kanslichef och tillförordnad generaldirektör.

Per Sundberg, kommunikationsstrateg, och Maria Lundmark, kanslichef och tillförordnad generaldirektör.

Per Sundberg, kommunikationsstrateg, och Maria Lundmark, kanslichef och tillförordnad generaldirektör.

Foto: Frida Öhman

Familjefrågor2020-05-26 07:00

Maria Lundmark anställdes på myndigheten i mars 2018 för att vara med och sköta flytten från Stockholm till Skellefteå. Tidigare arbetade hon på Försäkringskassan, men direkt efter att hon sett presskonferensen om att myndigheten skulle flytta till Skellefteå så bestämde hon sig för att söka en tjänst. 

– Jag brinner verkligen för frågor som rör barn och familjer och tycker att de är otroligt viktiga. De genomsyrar hela vårt samhälle och är jättespännande. Vi jobbar främst förebyggande för att alla barn ska få en trygg uppväxt och bra relationer till sina föräldrar, säger hon. 

 Även Per Sundberg såg presskonferensen då man tillkännagav att myndigheten skulle flyttas till Skellefteå, han arbetade tidigare som pressansvarig på Skellefteå kommun. 

– Jag trivdes jättebra, men kände att jag ville vidga mina vyer och jobba mer nationellt och internationellt, så därför var det här helt rätt steg för mig att ta, säger han. 

Myndigheten flyttade till Skellefteå den 31 augusti 2018. Då var man 14 anställda. Kristina Schwarz var generaldirektör för myndigheten, men slutade i början av januari i år. Därefter har Maria Lundmark verkat som tillförordnad generaldirektör. 

Sedan familjemyndigheten flyttade till Skellefteå har den vuxit kraftigt.

– Just nu letar vi ny lokal för att rymmas”, säger Maria Lundmark.

I dag arbetar 25 personer på myndigheten. Myndigheten är kvinnostark, då endast sju av de anställda är män.

– Det kan bero på att det är fler kvinnor som söker sig till den här genren av arbete. Vi är väldigt nöjda med de rekryteringar som vi gjort och den samlade kunskapen som vi har i det här arbetslaget, säger Maria Lundmark. 

Myndighetens uppgift är att sprida och förmedla kunskap till socialtjänsternas familjerätter och till myndigheter och andra som arbetar med föräldraskapsstöd, familjerådgivning och familjerätt. 

– Om man vill jobba för barns bästa på högsta myndighetsnivå så är det här man ska jobba, säger Maria Lundmark och tillägger;

– ”Fallet Emmy” och ”Lilla hjärtat” har satt eld i baken på det juridiska Sverige.

Familjerätterna hanterar exempelvis faderskapsfrågor, vårdnad om barn och samarbetssamtal mellan föräldrar som separerat. Myndigheten har i första hand kontakt med yrkesverksamma och svarar på deras olika frågor.

– Vi vill vara i frontlinjen när det gäller de här viktiga frågorna, så att alla barn ska få en så bra framtid som möjligt, säger Maria Lundmark.

Myndigheten är även kunskaps- och tillsynsmyndighet när det gäller internationell adoption. Bland kompetenserna finns administrativ personal, jurister och socionomer.

– Vi är en myndighet under stark förändring. Vi har fått flera nya regeringsuppdrag, stärkt samverkan mellan olika myndigheter och fått ett ökat anslag när det gäller internationella adoptioner, säger Per Sundberg.

I början av maj beslutade Regeringen att utse professor Per Bergling som ny generaldirektör och chef för Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd. Han tillträder sin anställning den 19 augusti.

– Det känns jätteroligt. Han har en helt fantastisk meritförteckning och kommer att passa utmärkt utifrån myndighetens uppdrag och den roll vi har i det svenska samhället nu och framledes, säger Maria Lundmark.

MFoF

• är en statlig kunskapsmyndighet med ansvar för familjerätt, föräldraskapsstöd och familjerådgivning. 

• arbetar för att internationella adoptioner till Sverige ska ske på ett lagligt och etiskt godtagbart sätt.

• visionen är att erbjuda kunskap för att alla barn ska få en trygg uppväxt och bra relationer till sina föräldrar.

Källa: MFoF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!