Satsar på fisketurismen i Fällfors

Med nya ägare till Fällfors camping görs nu en satsning på att lyfta fram laxfisket i Byskeälven till en högre nivå. Northland Salmon Reserve är det nya namnet på anläggningen.

"Vi har köpt in tio nya stugor från Drivecenter Arena i Fällfors som ska sättas upp", säger Anders Wallgren..

"Vi har köpt in tio nya stugor från Drivecenter Arena i Fällfors som ska sättas upp", säger Anders Wallgren..

Foto: Lars Westerlund

Fällfors2022-08-12 18:00

Bakom Northland Salmon Reserve står laxexperten Anders Wallgren och Mikael Odell som bland annat är driver det populära Fjärilshuset i Stockholm.

– Det här är mitt hjärteprojekt som jag kommer att satsa mycket energi på. Byskeälven är ju epicentrum för Östersjölaxen och inom en radie på 40 minuter från Fällfors finns fyra vildlaxälvar, säger Anders Wallgren.

undefined
Huvudbyggnaden vid Northland Salmon Reserve.

Redan sommaren 2021 förvärvade Anders Wallgren och Mikael Odell Fällfors camping. Men den säsongen drev de tidigare ägarna Johan och Anneli Danielsson verksamheten. 

I år har de nya ägarna tagit över driften.

– Vi har haft öppet i sommar men främst har vi nu satsat på att rusta upp anläggningen. Bland annat har vi köpt in tio nya stugor från Drivecenter Arena i Fällfors som ska sättas upp. Vi har också flyttat receptionen och skapat en loungekänsla i lokalen där gästerna kan ”hänga”, berättar Anders.

undefined
Anders Wallgren började själv att flugfiska som elvaåring.

På investeringsprogrammet står nu även att höja nivån på köket så att man ska kunna erbjuda en bredare meny. Nästa år ska Northland Salmon Reserve även inviga en laxpub.

Idag finns det 17 stugor här och några av dem kommer att bytas ut mot de nya. I framtiden ska man inte erbjuda några husvagnsplatser

– Hela området där husvagnarna stått kommer att utvecklas till något helt nytt.

undefined
Flugor som Anders Wallgren själv tillverkat.

Till nästa sommar ska de att rekrytera en campmanager som driver anläggningen och som besitter mycket kunskap om laxen. De nya ägarnas vision och strategi är nämligen att laxen ska upplevas på olika sätt. 

– Vi vill förmedla kunskap om denna fantastiska fisk och ge besökare en möjlighet att se och studera laxen i sitt naturliga element. Vi vill också på ett så etiskt och hållbart sätt som möjligt flugfiska efter lax, säger Anders Wallgren.

undefined
"Vi har köpt in tio nya stugor från Drivecenter Arena i Fällfors som ska sättas upp", säger Anders Wallgren..

Han har sina rötter i Boliden och arbetar nu som investeringschef hos Atle Gro Kapitalförvaltningi Stockholm med fokus på investeringar i hållbara företag. Innan dess var han hållbarhetschef och Chief investment officer på Stiftelsen för Östersjölaxen som arbetar med att främja en långsiktigt hållbar förvaltning av vilda lax- och öringsbestånd i Östersjön och dess vattendrag.

– Jag har också sedan 2011 en agentur på Island för lax- och rödingsfiske.

Han började själv att flugfiska som elvaåring.

undefined
Lax i Byskeälven vid Fällfors.

– Jag fick följa med Bolidengeologen och ”Byskeprofilen” Lubomir ”Lubbe” Ferryson på fisketurer och han blev min fiskementor. 

Det nya konceptet som Northland Salmon Reserve lanserar bygger på två anledningar att besöka Fällfors.

– Dels handlar det naturligtvis om att fiska men vi vänder oss också till dem som bara vill uppleva naturen här och samtidigt lära sig mer om laxen.

undefined
Tidigare har anläggningen varit öppen till 1 september då Västerbottensdelen av älven stänger för fiske, men Anders Wallgren tänker utöka detta till den 15 september.

Anders har i sommar börjat guida besökare runt området vid laxobservatoriet och laxtrappan där man kan se vandrande laxar.

– Vi kommer också att sätta upp en egen kamera i älven så att våra besökare i restaurangen har möjlighet att se laxar.

Tidigare har anläggningen varit öppen till 1 september då Västerbottensdelen av älven stänger för fiske, men Anders Wallgren tänker utöka detta till den 15 september.

– Höstfisket är ju fantastiskt fint efter harr på Norrbottensdelen av älven. Sedan kan man ju hoppas att ett höstöringfiske återigen kan börja tillåtas fram till 15 september på Västerbottensdelen av älven, med vissa restriktioner på sträckor och utrustning. Det skulle ha ett stort rekreationsvärde, avslutar han.

Vandringen

Vandringen upp till till lekplatserna innebär ofta svåra passager förbi starka forsar. Laxen kan klara hinder som ser helt omöjliga att ta sig förbi, den kan hoppa upp till sex meter för att ta sig förbi vandringshinder. Under sin tid i sötvatten så äter inte laxen: den är helt inriktad på att leka och fortplanta sig. Leken sker under senhösten där honan gräver en lekgrop där äggen läggs. Sedan börjar livscykeln om.

Källa: Northland Salmon Reserve

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!