Kraftstation problem för laxen: ”Sker varje sommar”

Driftstopp vid Hednäs kraftverk orsakar problem för laxens vandring och skadar fisken, menar fiskeintresserade i området: ”Min uppfattning är att det sker varje sommar och påverkar laxens reproduktion”, säger Micke Bergh.

Hednäs kraftstation, Åbyälven.

Hednäs kraftstation, Åbyälven.

Foto: Arkivbild: Yvonne Rönngren

Fällfors2020-07-25 09:00

Micke Bergh är fiskeguide och vice ordförande i Åbyälvens nedre fiskevårdsområde. Hans uppfattning är att problemet uppstår ett par gånger varje sommar vid driftstörningar i Hednäs kraftverk, som ligger cirka tre mil väster om Byske. 

– Det dör fisk till ingen nytta och påverkar besöksnäringen, då efterfrågan för sportfiske har ökat generellt. Ett kraftverk påverkar intresset negativt för att åka hit och fiska, tillägger han. 

Vid driftsstopp i kraftverket blir lekvandrande lax och öring lurade att gå upp i den gamla älvsfåran där de inte kommer förbi. De ska normalt vandra in i utloppet från kraftverket vid ingången för fisktrappan. 

Enligt Micke Bergh hoppar då lax och öring i princip upp mot dammluckorna och betongfundament vid sidan om. De kommer inte vidare utan faller eller spolas ner vid sidan av vattenfåran. 

– De skadar sig och när vi var där hade ett tjugotal laxar skadats. Som jag upplever det är det ett par gånger varje sommar problemet uppstår, säger han. 

Det sker under fiskens lekvandringsperiod och påverkar reproduktionen i Åbyälven negativt, menar Micke Bergh. 

– Skellefteå Kraft är där när det inträffar och upp fiskar som blivit instängda i vattenfyllda hål som uppstår när vattnet är avstängt. De har arbetsbeskrivningar och rutiner för hur arbetet ska utföras. Men att håva upp fisken ur hålorna är inte enkelt och gör att fisken blir stressad och kan skadas, speciellt om det sker under varma sommardagar. 

Engagerade i Åbyälvens nedre fiskevårdsområde brukar befinna sig vid kraftverket efter driftstopp för att kontrollera hur laxen påverkas. Även de håvar fisk som Skellefteå kraft missat när de rensat gamla älvsfåran, sedan de stängt flödet. Men han tillägger att även den processen kan orsaka stress hos laxen och öringen då de är oerhört känsliga. 

– Vi har påtalat det här för Skellefteå Kraft och de säger att de inte har något annat alternativ. När de stänger vattentillförseln, så måste de göra på det här sättet, säger han och tillägger: 

– Det här är ett Natura 2000-område och ser man till andra älvar så har beståndet ökat, men inte i Åbyälven. 

Tidigare planerades ett så kallat omlöp för laxvandring i Åbyälven vid Hednäs kraftverk, men eftersom det pågår miljöprövning, som även diskuterats i Skellefteå kommunfullmäktige, så har den planen pausats. 

Enligt Micke Bergh har lekfisk svårt att komma tillbaka till Åbyälven, då de som vandrat förbi kraftstationen oftast inte klarar att ta sig förbi stationen på vägen ut till havet efter lek, utan dör i älven och detsamma gäller smolt (laxyngel). Han jämför med Byskeälven, där han säger att en lax kan leka flera gånger. 

– Min personliga åsikt är att kraftstationen har stor negativ påverkan på lax- och öringtillgången. Om man tittar på Skellefteå Krafts hemsida, på helår, så passerade cirka 140 fiskar räknaren i fisktrappan och den dominerande delen var lax, cirka 100 stycken. 

Micke Bergh tycker det är synd eftersom han menar att Åbyälven som turistområde har potential. 

– Det finns vindskydd efter Åbyälven och är välordnat och trevligt. Jag ser fram emot miljöprövningen av det här kraftverket och då vill vi som värnar Åbyälven som lax- och öringälv att alla fakta ska ligga på bordet. Vår information till politikerna bör också komma fram, säger han. 

Hednäs kraftstation

Hednäs kraftstation ligger nedanför Borgforsen och började byggas 1919. När kraftverket byggdes om 1995 byggdes också en laxtrappa som togs i bruk sommaren 1996. Laxtrappan Hednäs eftersom den delvis består av en gammal flottningsränna. Dess längd är 150 meter och det gör den till en av Sveriges längsta laxtrappor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!