Nej till guldgruva i Fäboliden

Det blir ingen gruvbrytning efter guld i Fäboliden i Lycksele kommun. Mark- och miljödomstolen säger nej till Dragon Mining AB:s ansökan om miljötillstånd, skriver VK.

Dragon Mining får inte tillstånd för fullskalig gruvbrytning i Fäboliden.

Dragon Mining får inte tillstånd för fullskalig gruvbrytning i Fäboliden.

Foto: Per Landfors

Fäboliden2022-06-28 21:00

Dragon Mining har ansökt om att bryta guld i dagbrott och under jord en kilometer nordväst om Fäboliden. Men mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt säger nej. Beskedet kom i en dom på tisdagen, rapporterar VK.

Rådman Magnus Bygdemark förklarar de tyngsta skälen till beslutet:

– Det ena är att verksamheten påtagligt kan försvåra för rennäringen. Ett annat skäl är påverkan från de tunga malmtransporterna som kommer att gå från gruvan till anrikningsverket i Svartliden. De transporterna är inte acceptabla för de närboende längs vägen.

Det är cirka 3 mil mellan Fäboliden och Svartliden. Vägen går genom fyra byar och är endast 6,2 meter bred. En fullskalig malmbrytning hade inneburit att en lastbil hade passerat var åttonde minut.

undefined
Mark- och miljödomstolen säger nej till gruvbrytningen.

Domstolen anser också att det underlag som Dragon Mining presenterat när det gäller utsläpp till vatten har varit svåröverskådligt.

– Det gör sammantaget att bolaget inte har visat att verksamheten kan bedrivas på ett miljömässigt godtagbart sätt, säger rådman Magnus Bygdemark.

Har ni vägt in nyttan av en gruvbrytning i relation till ingreppet?

– Det har vi gjort, bland annat i förhållande till rennäringen. Då har vi bedömt att guldgruvan inte kan prioriteras så högt att den överväger de nackdelar som uppkommer för rennäringen och för de närboende.

Dragon Mining övertog konkursboet efter Lappland Goldminers 2013, men i och med konkursen fanns inte längre miljötillstånd för en gruva. Dragon Mining lämnade in sin ansökan 2018. Bolaget vill ha tillstånd att bryta 500 000 ton malm per år, samt få tillstånd att deponera 22 miljoner ton gråberg vid gruvan.

Efter kompletteringar och synpunkter från remissinstanserna hölls huvudförhandling i Umeå i våras.

Sametinget, Vapstens sameby och ett antal boende är emot en gruvbrytning.

Länsstyrelsen har sagt ja, men med förbehållet om att domstolen skulle lämna omfattande villkor för tillståndet.

Beslutet innebär att Dragon Mining ska ersätta Vapsten sameby för rättegångskostnader med 580 000 kronor, varav 420 000 i ombudsarvode. Bolaget ska också ersätta sex privatpersoner som är sakägare. Sedan tidigare har mark- och miljödomstolen beslutat om en avgift på 140 000 kronor för att pröva målet.

Domen kan överklagas inom tre veckor till mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

VK har inte lyckats nå Dragon Mining AB för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!