Så röstade dina grannar – här gick det bäst för partierna

På Morö Backe centrum röstade nästan varannan person på Socialdemokraterna – och på Sörböle röstade nästan ingen på Liberalerna. Här är resultatet för EU-valet distrikt för distrikt.

Så gick det i EU-valet.

Så gick det i EU-valet.

Foto: TT/Norran

EU-valet2024-06-10 11:13

Socialdemokraterna backar mest i Skellefteå kommun, hela 6,1 procentenheter. Det kan troligtvis förklaras av en Jonas Sjöstedt-effekt till Vänsterpartiets fördel. Partiet ökar 10,3 procentenheter i Skellefteå kommun och blir det näst största partiet i EU-valet.

I övrigt är trenderna i stort i linje med resultatet på riksnivå. Miljöpartiet ökar flera procentenheter och Moderaterna ökar marginellt. Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna backar. Liberalerna står stilla.

Se hela resultatet i grafiken nedan. Du kan byta kommun och bryta ner resultatet distrikt för distrikt. 

Partiernas starkaste distrikt:

S: Morö Backe Centrum, 46,9 procent

C: Burträskbygden, 16,9 procent

KD: Hjoggböle, 8,6 procent

L: Centrum Södra, 3,9 procent

MP: Norrhammar, 17,7 procent

M: Centrum Norra, 14,5 procent

SD: Skelleftehamn Västra, 17,2 procent

V: Anderstorp Östra, 26,4 procent

Partiernas svagaste distrikt:

S: Skråmträsk–Klutmark, 22,5 procent

C: Skelleftehamn Västra, 2,7 procent

KD: Skelleftehamn Östra, 1,4 procent

L: Sörböle, 0,6 procent

MP: Jörn, 4,2 procent

M: Anderstorp Östra, 4,8 procent

SD: Älvsbacka Östra, 5,0 procent

V: Kåge Södra, 13,6 procent

I inlandet är Sjöstedt-effekten ännu tydligare. I Norsjö ökar Vänsterpartiet med 12,9 procentenheter och Socialdemokraterna backar med 11,0 procentenheter.

I Malå blir Vänsterpartiet överlägset största parti med 35,9 procent – en ökning med 21,6 procentenheter. Socialdemokraterna backar med 17,1 procentenheter och landar på 24,9 procent.

Alla röster är hittills inte räknade, de sista rösterna kommer att räknas på onsdag. Än så länge ser valdeltagandet ut att vara lägst i Malå, där bara 27 procent av den röstberättigade befolkningen gått till valurnan. I Norsjö gick 37 procent av de röstberättigade och röstade och i Skellefteå röstade 49 procent av de röstberättigade. I riket totalt röstade 50 procent av den röstberättigade befolkningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!