Stark utveckling på Trelleborg Ersmark

Trelleborg Ersmark andas optimism. Full fart råder på fabriken som med sin medvetna satsning inom lastbilsindustrin har världens premiumtillverkare som kunder. ”Vi har ökat under 2018 – vi har klättrat uppåt under hela året”, säger vd Niclas Lundström, som öppnar för att bolaget kan växa också i en helt annan nisch.

Kicki Karlsson (t v) och Lotta Söderström jobbar som maskinoperatörer på Trelleborg Ersmark där ägarna nu investerar rejält.

Kicki Karlsson (t v) och Lotta Söderström jobbar som maskinoperatörer på Trelleborg Ersmark där ägarna nu investerar rejält.

Foto: Foto: Lars Andersson

Ersmark2019-02-24 14:00
undefined
Kicki Karlsson (t v) och Lotta Söderström jobbar som maskinoperatörer på Trelleborg Ersmark där ägarna nu investerar rejält.

Det är ingen hemlighet att många lastbilstillverkare i världen har gått för högtryck under de senaste åren. Trelleborg Ersmark är leverantör av lösningar och tekniker runt tätningar till lastbilar.

– Vi har stora globala kunder som är verksamma i alla världsdelar. Europa har gått bra i ett par års tid. Nordamerika och Sydamerika har legat lägre, men kommit tillbaka bra, berättar Niclas Lundström.

245 anställda

Totalt arbetar 245 personer i företaget, varav 55 procent kvinnor. Under 2018 investerades det en hel del i de 12000 kvadratmeter som Trelleborg Ersmarks produktionsanläggning täcker.

undefined
Maskinoperatören Andreas Persson visar hur en tätning ser ut före och efter nedkylning med kväve – då ”gummiskägget” försvinner.

Satsningarna omfattade såväl formsprutor som automatisk avsyning. Fabriken har det senaste decenniet utvecklat digitala lösningar för operatörerna.

– Det finns en liknande investeringsplan för 2019, säger Lundström.

– Vi satsar på högteknologi och automation för att förbättra vår konkurrensförmåga, säger tekniske chefen Fredrik Ferm.

Miljöansvar

Kunderna krav på ansvar för miljön blir allt tydligare mot producenter som Trelleborg Ersmark.

– Våra kunder kräver att vi producerar på ett hållbart sätt för att vi ska få leverera till dem, berättar Peter Åström, marknadschef.

– Vi måste vara energieffektiva och vi har ett grundmurat hållbarhetstänk. Vi har till exempel halverat energiförbrukningen här de senaste tio åren med bibehållen produktionsvolym, säger Ferm.

I framkant

Drivmedel är i dag en vanlig diskussion.

Trelleborg räknar med att dieselmotorer i lastbilar kommer att fortsätta att utvecklas ytterligare, men att andra drivmedel kan komma starkt för kortare sträckor.

– Det gäller att bygga bättre lastbilar och få ned såväl bränsleåtgång som miljöpåverkan. Då måste vi vara med i framkant för att det driver vår affär, säger Lundström.

undefined
Det råder framtidsanda på Trelleborg Ersmark, fr v marknadschef Peter Åström, vd Niclas Lundström och teknikchef Fredrik Ferm.

– Våra ingenjörer utvecklar just nu applikationer som klarar de allt högre krav som ställs på tätningarnas funktion i nästa generation av allt miljövänligare motorer. Vi jobbar med sådant som ska ge kunderna mervärde, berättar Ferm.

Lastbilstillverkarna utvecklar just nu många digitala applikationer som exempelvis sensorer. Mervärdet till föraren blir att lastbilen t.ex. varnar för att ett fel håller på att uppstå innan det orsakar haveri.

- Vi kan här i dialog med tillverkarna bidra med vår expertkunskap inom tätningsområdet och fungera som deras utvecklingspartner, säger Åström.

Ingenjörsbolag

En sak är tydlig. Trelleborg Ersmark är i dag väldigt mycket ett ingenjörsbolag, som har sin framtid i hög kompetens. Fabriken ligger knappast optimalt logistiskt i förhållande till världsmarknaden, men samtidigt så är den offensiv i sin produktutveckling.

Företaget har i dag system som följer kundernas produktion, som i sin tur ger information om hur Trelleborg Ersmarks leveranser ska se ut. På detta sätt kan man se till att kunderna får sina leveranser i tid oavsett var i världen de befinner sig.

– Vi arbetar kontinuerligt med att komma så nära våra kunder som möjligt så att vi blir en del av deras utvecklingsprocess, berättar Åström.

Dessutom har Trelleborg Ersmark certifierat sig mot ett nytt verksamhetssystem, ett kvalitetsledningssystem för fordonsindustrin.

Fordon dominerar

I dag är fordonssidan dominant för Trelleborg Ersmark, men kunskapen om tätningar går att applicera på annat.

– Vi ser om vi kan nyttja kompetenserna i fler segment. Tätningar för livsmedelsindustrin, mat och dryck, utvecklas snabbt. Vi fokuserar resurser på att kunna öka den delen i vår verksamhet, säger Lundström.

– Det segmentet passar oss bra, eftersom den branschen på samma sätt som lastbilstillverkarna ställer höga krav på stabila processer och precision, konstaterar Ferm.

Trelleborg Ersmark AB

1920-talet: Skega bildas av OA Svensson.

1949: OA Svenssons son, Assar Svensson, tar över företaget och satt på vd-posten i 30 år.

1950-talet: Efterfrågan på gummi ökar och Skega startar regummering av däck.

Slutet av 80-talet: Skega hade cirka 650 anställda.

1993: Skega omsatte drygt en halv miljard kronor. 70 procent av företagets verksamhet (fabriker plus export från Ersmark) låg utanför Sverige. I koncernen arbetade 900 personer, varav 525 i Ersmark.28 juni

1995: Skega, som då ägdes av Incentive, såldes till Svedala. Svedala var en avknoppning från Trelleborgskoncernen.

December 1995: I samband med Svedalaaffären överfördes Skegas affärsområde tätningar till ett separat bolag, Skega Seals.

Juli 2003: Skega Seals får en ny ägare, Trelleborg, och blir en del av Trelleborg Sealing Solutions.

2012: Trelleborg Ersmark blir en del av Trelleborg Industrial Solutions för att 2017 åter ingå i Trelleborg Sealing Solution.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!