På onsdagseftermiddagen rapporterade Norran att ett fall av den potentiellt livsfarliga meningokockinfektionen har kopplats till förskolan Sagolunden i Ersmark, norr om Skellefteå.
I ett meddelande från Maria Marklund, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, uppmanas personal och vårdnadshavare vid förskolan att vara uppmärksamma på symtom (se faktaruta) för meningokocksjukdom hos barnen.
Det framgår även att risken för smittspridning på förskolan bedöms som låg, men att barn på förskolan erbjuds en dos antibiotika i förebyggande syfte. ”Det är endast barnen som vistats på förskolan som behöver behandlas (dvs inte övriga familjemedlemmar)”, står det.
Att endast barn på förskolan Sagolunden erbjuds antibiotika i förebyggande syfte har skapat oro och upprördhet hos föräldrar i Ersmark. En av dem är Jennie Nordström, som har sina två yngsta barn på förskolan med smittan och sitt äldsta barn på en annan förskola i byn. Det innebär att de två yngsta barnen erbjuds antibiotika – men det äldsta syskonet blir utan.
– Jag förstår att smittskyddet vill vara restriktiv med antibiotika, men även syskon borde erbjudas en förebyggande åtgärd. Jag förstår inte varför det görs skillnad på syskon och andra förskolebarn. Och varför provtas inte barnen för att se om de bär på smittan? Då kan de smittade erbjudas antibiotika. Sen kan barnen på den andra förskolan, syskon och kanske de på Ersmarksskolan, erbjudas vaccin, säger hon.
En annan vårdnadshavare, som vill vara anonym, har liknande åsikter.
– Nästan varenda vårdnadshavare känner oro. Om man vill minska risken för att smittan ska spridas borde också syskon få antibiotika, säger personen.
Även Jennie Nordström upplever att många föräldrar i Ersmark är oroliga.
– Det känns inte tryggt. En del kommer hålla barnen hemma ett tag. Jag vet en förälder som beställt hem vaccin.
En artikel i Läkemedelsvärlden från 2017 har skapat ytterligare oro. Där framgår det att ett barn i Nyköping avled och flera tusen barn erbjöds vaccin efter att meningokocker hade orsakat tre fall av hjärnhinneinflammation.
– Det är jätteobehagligt såklart, säger Jennie Nordström.
Jennie Nordström är även kritisk till att information om smittan endast gått ut till vårdnadshavare på den drabbade förskolan. Hon tycker att det även borde gått ut till föräldrar som har barn på byns andra förskola, eller på Ersmarksskolan.
– Jag tycker smittskyddet har lagt locket på. Det är så man skapar en hysteri. Då sprids det rykten, folk pratar ju med varandra. Varför informeras inte allmänheten? Mykoplasma, covid och RS finns också överallt i samhället, de smittorna hymlar vi inte om, säger hon.
Maria Marklund, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, håller inte med om att informationen varit bristfällig eller att åtgärderna inte är tillräckliga. Bland annat säger hon att man följt de smittskyddsåtgärder som finns uppsatta för hur man ska agera vid konstaterat fall av meningokocker. Åtgärderna har satts upp av Smittskyddsläkarföreningen vid Sveriges läkarförbund.
Föräldrar vi pratat med är oroliga och tycker att syskon borde få antibiotika. Varför får de inte det?
– För att vi anser att de åtgärder som vidtagits är rimliga. Smittskyddet bevakar den här typen av smittor. Vi sitter på information och agerar efter det.
En av föräldrarna som Norran pratat med säger att det ”känns som en kostnadsfråga att inte alla syskon erbjuds antibiotika”.
Är det en kostnadsfråga?
– Nej, det har ingenting med kostnad att göra, säger Maria Marklund.
Bör man som förälder vara orolig?
– Nej, det finns ingen anledning till generell oro.
Efter ett utbrott i Nyköping 2017 erbjöds flera tusen barn vaccin. Varför erbjuds inte barn vaccin nu?
– Då var det ett utbrott, nu har vi inte ett utbrott.
Gällande kritiken att information endast gått ut till vårdnadshavare på den drabbade förskolan, och inte till övriga föräldrar i Ersmark, säger Maria Marklund att man inte vill oroa i onödan.
– Som sagt så finns det ingen anledning till generell oro. Vi på smittskyddet följer situationen och har vidtagit åtgärder. Jag tänker därför att de som behöver information har fått information.