Fredagen den 11 juni inleddes mordrättegången i Skellefteå mot den unge man som anklagats för ett strypmord ute på en innergård vid ett flerfamiljshus i Ersmark.
Under flera timmar redogjorde åklagare Stina Stener för bevisningen mot ynglingen som åtalats för att ha strypmördat sin bäste vän den 28 mars.
Då redogjordes bland annat för de chockerande uppgifterna att 20-åringen filmade sju korta sekvenser då han utförde det dödliga strypvåldet, filmer som skickades vidare till andra personer.
Efterföljande måndag fick 20-åringen en chans att minnas tillbaka på våldsdramat.
– Jag tar tag i hans jacka och drar ner honom så att vi hamnar på marken. Jag tar ett strypgrepp bakifrån runt hans hals. Jag lägger min högra arm runt hans hals och tar sedan tag i min högra hand med min vänstra hand för att låsa greppet. Jag vill att han ska bli medvetslös, att han ska sluta slå mig, berättade han bland annat.
I slutpläderingen den 24 juni yrkade åklagaren på 14 års fängelse för mord, där Stina Stener tog hänsyn till den åtalades ålder. Om mannen hade varit över 21 hade hon yrkat på livstids fängelse.
På fredagen meddelade Skellefteå tingsrätt domen. 20-åringen döms till tio års fängelse för mord samt brott mot knivlagen. Dessutom ska han betala totalt närmare 380 000 kronor i skadestånd.
Mannen har erkänt grovt vållande till annans död samt grov misshandel, men förnekar mordanklagelserna. 20-åringens advokat Marko Tuhkanen har tidigare sagt att hans klient varken borde dömas för mord eller dråp utan för grov misshandel:
– Han har saknat förmåga att inse följderna av sitt agerande, han har inte kunnat inse allvaret av vad han gjorde. Hans uppfattning var att det här strypgreppet skulle leda till att den andre skulle bli medvetslös men sedan vakna till, sa han i en tidigare intervju i Norran.
– Det finns flera uppgifter i utredningen som visar att han har agerat under en psykos eller liknande tillstånd. Han lider sedan tidigare av en förvrängd verklighetsuppfattning med inslag av att höra röster och tankeläsning.
Marko Takhunen meddelar att domen kommer att överklagas.
– Jag påstår att man inte kan göra en värre bedömning än den som tingsrätten nu har gjort. Det var inte särskilt svårt för oss att bestämma att vi ville överklaga.
På vilket sätt tycker du att domen var dålig?
– Jag är väldigt besviken, det är helt orimligt att man inte har tagit hänsyn till min klients psykiska mående. Jag menar att han inte har kunnat styra sitt handlande på ett rationellt sätt. Jag hoppas att hovrätten kommer ta hänsyn till det.