Meddelandet, som har rubriken ”Viktig information från Smittskydd”, skickades ut på tisdagen av förskolans biträdande rektor Helena Nyman. Utskicket gick ut till personal och vårdnadshavare vid Sagolundens förskola i Ersmark.
I ett bifogat dokument meddelar Maria Marklund, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, att ”ett fall av meningokocksjukdom har kopplats till förskolan Sagolunden”.
Meningokocker är bakterier som i sällsynta fall kan leda till allvarlig sjukdom, exempelvis hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Enligt Folkhälsomyndigheten kan det ibland vara ”mycket snabbt förlopp och dödlig utgång”.
Meningokockinfektion är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom. Den är inte smittspårningspliktig, men personer som har haft nära kontakt med ett fall bör identifieras på samma sätt som vid en smittspårning, enligt Folkhälsomyndigheten.
I meddelandet från smittskyddsläkare Maria Marklund uppmanas vårdnadshavare och personal att vara uppmärksamma på symtom (se faktaruta längst ner) som kan tala för meningokocksjukdom hos barnen de närmaste två veckorna.
Det står även att risken för smittspridning på förskolan bedöms som låg, men att barn som vistats på förskolan efter den 4 november erbjuds en dos antibiotika. Det framgår även att antibiotika erbjuds i förebyggande syfte: ”Det är endast barnen som vistats på förskolan som behöver behandlas (dvs inte övriga familjemedlemmar).”
Norran har varit i kontakt med förskolans rektor Linda Karlsson, som hänvisar till smittskyddet vid Region Västerbotten.
– Vi har våra rutiner och smittskyddet har kopplats in, säger hon.
Fakta
Här är fakta om meningokocker. Texten är utdrag från meddelandet som skickats till vårdnadshavare och personal.
Vad är meningokocksjukdom?
Meningokocker är bakterier som finns i hela världen. Människor kan bära den här bakterien i svalget utan att vara sjuka. I sällsynta fall kan bakterien orsaka allvarlig sjukdom som hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning. Meningokocksjukdom kallas också epidemisk hjärnhinneinflammation.
Hur smittar meningokocker?
Bakterien smittas via saliv vid nära kontakt mellan människor och genom så kallad droppsmitta. Den kan till exempel spridas när någon hostar eller nyser eller dricker ur samma glas.
Symtom på meningokocksjukdom
Barnet blir ofta snabbt mycket sjukt, får feber, mår illa, kräks och får ont i huvudet. Hen kan också bli förvirrad, slö eller medvetslös. Barnet kan få hudutslag. Då uppstår blåröda prickar eller blåmärken på armarna, fötterna eller överkroppen. Barn som är äldre än ca två år kan bli stela i nacken. Det är däremot ovanligt hos yngre barn. Det tar oftast två till tre dagar från att barnet har smittats till att hen blir sjuk.
Behandling
Sök vård direkt på en akutmottagning om du misstänker att barnet har fått en infektion med meningokocker. Barnet behöver då bli inlagt på sjukhus och få antibiotikabehandling. Även närstående får då antibiotika i förebyggande syfte.