Kåge Smides & Mekaniska startades i början av 1950-talet av smeden Gustav Marklund. På 1960-talet påbörjades en försiktig utökning av verksamheten vilket i sin tur ledde till en stor genomgripande utbyggnad under 1970-talet. Sedan dess har företaget varit en viktig leverantör av olika metalldetaljer till Metso.
– Det var ingen roligt nyhet att de tänker lägga ner fabriken. Nu måste vi ut och leta nya kunder. Vi har inte börjat med det ännu men det är ju ett måste, konstaterar Niklas Fällman.
Den stolta industritraditionen i Ersmark”Det finns en efterfrågan på arbetskraft”Krister Koch, vd för verkstadsföretaget Nordtek, som också är en av Metsos underleverantörer, skräder inte orden när han kommenterar den planerade nedläggningen. Men för honom var det ingen överraskning. Han konstaterar att Skega-legenden Assar Svenssons farhågor kring ett fjärrägande var berättigat.
– Redan i början av 2000-talet när vd:n flyttades till Trelleborg och det bara fanns en platschef kvar här anade jag att det bara var en tidsfråga innan någon sådant här skulle hända, säger Krister Koch.
Han menar att ledarskapet i det svenska samhället är alltför svagt när det gäller att stå emot de utländska ägarnas benägenhet att lägga ned verksamheter eller flytta produktion från Sverige.
150 jobb kan försvinna från Metsos fabrik i ErsmarkUpprörda känslor bland medarbetarna på Metso i Ersmark– En nedläggning av Metsos fabrik i Ersmark blir en oerhört stor förlust inom ett kompetensområde som byggts upp under mycket lång tid. Ersättningsjobb inom andra områden kan inte ersätta detta specialistkunnande. Det här gör mig mycket ont.
Krister konstaterar också att det blir ett hårt slag för det kluster av företag i Kågedalen som arbetar inom samma område som Metso.
När det gäller Nordtek stod uppdrag från Metso Minerals tidigare för en stor del av deras omsättning.
Stor besvikelse på Metso i Ersmark: ”Bedrövligt dåligt hanterat av ledningen”Tillbakablick: Så växte Skega och sedermera Metso fram– Men vi har lyckats minska vårt beroende av order från dem genom att vi har fått många nya kunder. Fast när det gäller vår produktion av formverktyg står Metso för 70 procent av omsättningen så där blir det helt klart ett avbräck om fabriken läggs ner, berättar Krister Koch.
Stilmek i Skellefteå gör också en del jobb åt Metso, men inga stora mängder.
– Däremot är Metso en viktig underleverantör till oss vad gäller gummeringar. Många av de produkter som vi tillverkar åt gruvindustrin behöver gummeras och då köper vi idag den tjänsten från Metso i Ersmark som har ett enormt kunnande kring detta. Läggs fabriken ner måste vi söka en ny leverantör, säger Stilmeks vd Tomas Ståhl, som ställer sig mycket frågande till den planerade nedläggningen.
Chocken: Metso i Ersmark läggs nerKommunen inte informerad om situationen på MetsoFacket: ”Vi kommer att göra allt i vår makt för att förhindra en nedläggning”