19-åringen krävde ingen ny förhandling: ”Får acceptera”

Två veckor efter det dödliga våldsdramat i Ersmark var tanken att det skulle hållas en omhäktningsförhandling mot 19-åringen – men så blev det inte. En viktig fråga är nu vad Skelleftepolisens utredning kommer fram till: mord eller dråp?

Marko Tuhkanen, som är den dråphäktade 19-åringens försvarare, lyfter fram vikten av den rättspsykiatriska undersökningen.

Marko Tuhkanen, som är den dråphäktade 19-åringens försvarare, lyfter fram vikten av den rättspsykiatriska undersökningen.

Foto: Jens Ökvist

Ersmark2021-04-15 18:00

Det var vid 21-tiden på söndagskvällen den 28 mars som polis och ambulans kallades till ett bostadsområde i Ersmark, ett par mil norr om Skellefteå.

På platsen anträffades en svårt skadad, ung man utomhus. Enligt uppgift till Norran hade offret utsatts för ett omfattande och långvarigt strypvåld. Polisen grep samma kväll en 19-årig man som misstänkt för det grova våldsbrottet.

Två dagar senare gav polisen beskedet att den unge mannen hade avlidit till följd av de skador som han ådrog sig.

Torsdagen den 1 april häktades 19-åringen på sannolika skäl misstänkt för dråp. Åklagare Stina Stener menade att mannen i första hand skulle häktas för mord, men hon hade med dråp som en alternativ brottsrubricering.

Vid häktningsförhandlingen erkände 19-åringen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Efter en vädjan från försvarsadvokat Marko Tuhkanen så beslutade Skellefteå tingsrätt att 19-åringen ska genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning.

undefined
Våldsdramat i Ersmark bedömdes av tingsrätten vid häktningsförhandlingen som ett dråp, men Skelleftepolisen jobbar förutsättningslöst vidare med att våldsdramat längre fram kan komma att rubriceras som ett mord.

Eftersom det gått två veckor så fanns det möjlighet för försvaret att begära en omhäktningsförhandling, men 19-åringen godtog att sitta fortsatt häktad utan att det hölls en ny förhandling.

Sedan häktningen har inte det hållits några nya förhör med 19-åringen.

Är det inte viktigt att uppdateras om utredningsläget?

– Vid vissa utredningar, där det handlar om allvarliga brottsmisstankar och det föreligger sannolika skäl, får man acceptera att förundersökningen tar lång tid och att det inte är nödvändigt varje gång med en ny omhäktningsförhandling, svarar Marko Tuhkanen.

19-åringen ska nu alltså genomgå en rättspsykiatrisk undersökning (RPU) för att utreda ifall han lider av en allvarlig psykisk störning. 

Kan en RPU visa att din klient åtminstone vid gärningen led av en allvarlig psykisk störning?

– En RPU svarar på om den misstänkte led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och/eller när undersökningen gjordes. Det finns starka rättssäkerhetsskäl att min klient nu ges bästa möjliga möjlighet så att hans sinnesstämning vid själva gärningen utreds.

Stefan Lundström vid Skelleftepolisen:

– Fortsatta förhör, den tekniska utredningen samt analyssvar är några saker som det arbetas med. Finns det fortfarande vittnen som ännu inte talat med polisen så vill vi givetvis höra dessa personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!