Offret avled efter våldsbrott: Mord ny brottsmisstanke

Den yngre man som utsattes för ett mycket grovt våldsbrott i Ersmark på söndagskvällen har avlidit till följd av de skador som han ådrog sig. Det innebär att den 19-årige man som sitter anhållen hos polisen i Skellefteå nu misstänks för mord.

Nu leder åklagare Stina Stener en mordutredning. Den unge man som utsattes för ett grovt våldsbrott i Ersmark på söndagskvällen har avlidit till följd av de skador han ådrog sig. Nu misstänks den anhållne 19-åringen för mord.

Nu leder åklagare Stina Stener en mordutredning. Den unge man som utsattes för ett grovt våldsbrott i Ersmark på söndagskvällen har avlidit till följd av de skador han ådrog sig. Nu misstänks den anhållne 19-åringen för mord.

Foto: Christoffer Åhlund/Henrik Karmehag

Ersmark2021-03-30 15:20

Det var vid 21-tiden på söndagskvällen som polis och ambulans kallades till ett bostadsområde i Ersmark, ett par mil norr om Skellefteå.

På platsen anträffades en svårt skadad person, misstankar uppstod om att det hade inträffat ett grovt våldsbrott.

Polisen grep samma kväll en man i 20-årsåldern misstänkt för mordförsök på en jämnårig man som han sedan tidigare är bekant med.

Våldsdådet inträffade utomhus i närheten av ett av flerfamiljshusen på bostadsområdet. På måndagen hade polisen dessutom spärrat av en lägenhet för kommande tekniska undersökningar.

Stefan Lundström vid Skelleftepolisen, som leder det polisiära utredningsarbetet, berättade i Norran i måndags att brottsoffret ådragit sig livshotande skador.

– Direkt så inleddes livräddande insatser från ambulanspersonalen. Vilket typ av våld som ska ha förekommit samt eventuella tillhyggen, är något som jag inte vill kommentera. Detsamma gäller vad den anhållne mannen hittills sagt i det inledande förhöret, sammanfattade Stefan Lundström.

På tisdagsförmiddagen inleddes det första, ordentliga förhöret med den anhållne 19-åringen, som just nu befinner sig i arresten i polishuset i Skellefteå.

– Först därefter går det att lämna några ytterligare kommenterar kring ärendet, meddelade åklagare Stina Stener till Norran som för övrigt var förtegen med uppgifter.

undefined
En boende på bostadsområdet dokumenterade polisens och ambulanspersonalens närvaro på söndagskvällen efter larmet om att ett mycket allvarligt våldsbrott inträffat vid 21-tiden i Ersmark.

Läget förändrades senare under tisdagen.

Vid 15-tiden gick polisen i Västerbotten ut med beskedet att den unge mannen som utsattes för det grova våldsbrottet i Ersmark har avlidit till följd av de skador som han ådrog sig. Han avled på måndagskvällen. Anhöriga är underrättade.

Det innebär att brottsmisstanken mot den anhållne 19-åringen har förändrats, nu rubriceras brottet som mord.

19-åringen förhördes alltså med försvarare då han delgavs den nya brottsmisstanken gällande mord.

– Mannen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Jag har tid på mig fram till lunch på torsdag för att besluta om jag ska lämna in en häktningsframställan till Skellefteå tingsrätt, säger åklagare Stina Stener.

Är det inte klart att mannen kommer att begäras häktad?

– Med tanke på att han sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden, så kan man väl rent allmänt säga att det är troligt att det går till häktning. Men jag har ännu inte fattat något beslut om detta.

Vad säger 19-åringen i polisförhör?

– Jag går inte in på vilken inställning han har lämnat till brottsmisstanken, svarar Stina Stener.

Polisen i Skellefteå fortsätter att utreda händelseförloppet bland annat genom nya förhör och kompletterande tekniska undersökningar.

undefined
Den anhållne 19-åringens advokat Marko Tuhkanen var på tisdagen mycket förtegen och ville inte lämna några kommentarer kring den 19-årige klienten som misstänks för det grova våldsbrottet i Ersmark på söndagskvällen.

Advokat Marko Tuhkanen har utsetts till den mordmisstänkte 19-åringens offentlige försvarare.

– Det är i ett känsligt och tidigt läge i utredningen och det råder förundersökningssekretess. Därför kan jag inte kommentera något om vilken inställning min klient har eller säga något om de brottsmisstankar som finns just nu. Det blir aktuellt tidigast på onsdag att lämna några kommentarer, säger Marko Tuhkanen till Norran.

– Polisens vädjan kvarstår, att vi är intresserade av att komma i kontakt med alla som hört eller sett saker kring det aktuella bostadsområdet i Ersmark där brottet inträffade eller i övrigt har uppgifter om händelsen, säger Stefan Lundström.

Mord och dråp

Den som avsiktligen berövar en annan person livet döms för mord till lägst tio års fängelse eller upp till 18 års fängelse samt, där det finns många försvårande omständigheter, till livstid.

Om brottet med hänsyn till de omständigheter som föranlett gärningen eller annars är att anse som mindre grovt döms för dråp till fängelse i lägst sex och högst tio år. Det brukar bland annat handla om att brottet begåtts ”i hastigt mod”.

”Vållande till annans död” används vid exempelvis trafikolyckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!