– Min dotter kan nu tala fem språk. Svenska, engelska, urdu, pashto och sindhi. Hon var två och ett halvt när vi kom till Sverige, och nu är hon fem. Det är inte så lätt för oss vuxna att lära oss svenska. Speciellt med en tidsram på 90 dagar. Att lära sig ett nytt språk kan vara lite svårt när man är äldre, säger Ayesha Masood.
Jag sitter med Ayesha, 31, hennes man Masood Ali Khakhrani, 36, och deras femåriga dotter Alaya Ali Khakhrani, i deras hem i Anderstorp. Det är vackert men sparsamt möblerat eftersom de redan har börjat sälja möbler i väntan på en möjlig flytt.
– Vi hade ett bord här, en TV-bänk där och en svensk flagga där. Så många saker har försvunnit. Vi sålde sängen i vårt gästrum, så det rummet är nu tomt, säger Ayesha och pekar på tomma platser i deras vardagsrum. Det är ett tyst ögonblick.
Familjen flyttade från Pakistan till Malmö i augusti 2022 så att Masood kunde studera för en masterexamen i datavetenskap vid Högskolan i Halmstad.
– Jag tror att det var ett av de bästa besluten att flytta till Sverige och börja vårt liv här. Lokalbefolkningen och den pakistanska gemenskapen var mycket välkomnande och hjälpsamma, säger Masood.
Efter sitt första studieår var hans studentvisum på väg att gå ut, men Masood erbjöds ett jobb på Northvolt, anställd genom Randstad. Han ansökte om ett arbetstillstånd sommaren 2023, och han väntar fortfarande på det, 19 månader senare.
– Detta problem gjorde livet svårt eftersom vi inte har kunnat lämna Sverige. Vi kan inte utforska Europa eller åka tillbaka för att besöka nära och kära i vårt hemland. I december gifte sig min yngre bror, men vi kunde inte åka. Min mamma grät mycket, säger Masood.
Masood, liksom så många andra, försöker nu desperat hitta ett nytt jobb här. Om han lyckas kan hans familj stanna här, men det är ett stort om. Om han har tur finns det en prövotid på sex månader på ett nytt jobb, så de kommer inte att kunna lämna landet under ytterligare sex månader.
– Osäkerheten kring arbetstillståndet är en ständig oro som hänger över mig. Det är svårt, men att hålla sig positiv är nyckeln till lösningen, för om jag är stressad eller deprimerad kommer det också att påverka min fru och dotter. Jag måste vara stark och hålla mig motiverad för att ge dem hopp, säger Masood.
– Jag gråter alltid. Jag pratar med min mamma, och hon säger alltid till mig, oroa dig inte, det kommer att bli bra. Men Masood, han är en så bra man, en bra make och far, säger Ayesha.
Masood arbetade i tre olika roller på Northvolt. Han anställdes som produktionskvalitetsassistent genom Randstad, och efter 6 månader anställdes han av Northvolt som teknisk koordinator i ingenjörsteamet.
I februari i år befordrades han till biträdande processingenjör och arbetade i ett nära team av skickliga svenskar, polacker och rumäner. Det är tydligt att han trivdes med att vara en del av ett internationellt team, och han talar varmt om arbetskulturen och arbetsvillkoren. Han känner dock att det fanns problem på de högsta ledningsnivåerna.
– Min närmaste chef var mycket transparent med oss, men han hölls ovetande. Våra chefer sa till oss att vi troligen skulle få befordringar i april vid den årliga löneöversynen. Sedan hörde vi om konkursen.
– Jag kan inte skylla på de högsta cheferna, eftersom de kanske försökte hårt att få ekonomiskt stöd. Men de borde ha informerat oss ifall någon av oss erbjöds alternativa jobb under de senaste sex månaderna. Nu letar alla efter arbete samtidigt, säger Masood.
Den andra utmaningen som alla tidigare Northvolt-anställda står inför är behovet av att tala svenska. Många jobbkrav specificerar att sökande måste vara skickliga i både skriftlig och muntlig svenska. Däremot begärs CV:n på engelska.
– Det finns vissa jobb, som försäljning, där du riktar dig mot den svenska marknaden och då behöver du kunna svenska. Men om jobbet är relaterat till projektledning, processingenjör eller produktionsledning är det inte nödvändigt att ha perfekta svenskkunskaper, eftersom de flesta fabriker här i Sverige använder engelska som huvudspråk. Företag borde överväga alla människor, oavsett deras nivå på svenska, säger Masood.
Det är uppenbart att Masood är villig att anpassa sig till vilken position som helst som erbjuds. Under sina 13 år av arbete både i Pakistan och Sverige har hans anställningar varierat från att arbeta i lager, leverera paket för Budbee till att arbeta inom projektledning och ingenjörskonst.
– Jag tror att lärande är en del av livet. Med denna tro kan du utföra vilket jobb som helst, avslutar Masood.