Emil har sin hobby som arbete

Under ett års tid har Emil Edström från Hökmark spelat online-spelet Smite på elitnivå. ”Det känns häftigt att kunna leva på någonting som jag har lagt ner så mycket tid på”.

28 november 2014 09:00

Emil Edström, 27 år, har spelat dataspel över internet i många år utan att tänka en tanke på att det en dag kunde bli hans sysselsättning. I dag är han en professionell gamer med en vinst i bagaget.

– Jag har alltid spelat mycket på datorn, men jag har aldrig försökt att tjäna pengar på det. I stället har jag bara försökt bli så bra som möjligt, berättar han.

Online-spelet som Emil Edström spelar heter Smite. Ett spel som han har spelat ett år både som hobby och professionellt. Laget han spelar med heter Aquila och består av fyra andra killar, där två kommer från Danmark, en från Wales och en från Sundsvall. Laget har även två coacher som följer deras spelande och ger opartisk överblick på deras insatser.

Smite går ut på att förstöra motståndarlagets bas. Figurerna i spelet är olika gudar som exempelvis Thor, Zeus och Poseidon. Varje spelare styr varsin gud som bestäms innan spelet.

I början av november var Emil Edström med i sin första professionella tävling i EU Regional Championship i Tyskland.

Det slutade med att de vann hela turneringen. Vinstsumman på 25 000 dollar, ska delas på flera och vad hans utdelning blir vet Emil Edström ännu inte.

Enligt honom själv drar han inte in några stora summor på spelandet. Han och hans lag är sponsrade av ett företag och han har en månadslön.

– Min lön är fortfarande ganska låg. Det är på tävlingarna som man kan vinna mest pengar. Och vinner man många tävlingar får man även upp månadslönen.

Den nionde januari spelar Emil Edström på, Smite World Championship, i Atlanta, USA, där världens åtta största elitsatsande lag samlas och gör upp. Vinner Emils lag blir han ett större namn inom spelvärlden, får bättre lön och kan sända sina spel live mot prenumeranter.

Emil Edström har en framflyttad position i laget. Det är han som fattar de snabba besluten under spelets gång. Lagets spelstil är aggressivt, vilket både kan innebära en styrka, men det kan lätt vända till en svaghet.

– Ibland måste man hålla tillbaka. Det är lätt att bli tunnelseende när man spelar aggressivt.

Vad är det som gör dig till en bra online-spelare?

– Jag har en bra attityd och är positiv. Andra spelare brukar vara ganska skrikiga av sig. Jag är lugn och ser därför helheten i spelet.

Läs mer:Emils tips på vad man ska tänka på om man vill satsa på sitt online-spelande

Emils tips i online-spel
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Andersson