Railcare vars affärer går som tåget, trots coronakrisen, ska med pengarna från sina sänkta arbetsgivaravgifter stötta näringsliv, föreningar och sjukvård i Skellefteå.
– Kul att vi kan vara först ut i Sverige med den här lösningen och förhoppningsvis får vi efterföljare, säger Railcares vd Daniel Öholm.
Bakgrunden är att den 3 april antog riksdagen regeringens förslag om en tidsbegränsad nedsättning av socialavgifterna. Det innebär att arbetsgivaravgifterna sänks mellan 1 mars och 30 juni i år.
– Railcare är inte beroende av de sänkta arbetsgivaravgifterna även om vi välkomnar dem, berättar Daniel Öholm.
De har räknat ut att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna som för bolagen i Railcare-koncernen landar kring två miljoner kronor.
– Vi ska nu använda dessa pengar för att ge riktade medel eller i de områden där vi jobbar. Vi bedriver denna satsning som ett internt projekt för att stötta samhället med att bekämpa covid-19.
Projektet har redan startat genom att personalen från Railcare sedan förra veckan kör ut matboxar till personal som arbetar på hälsocentraler, inom hemtjänsten, på Skellefteå lasarett och hos ambulansen.
– Maten handlar vi hos Din Fest och Sjökrogen i Skelleftehamn där våra medarbetare brukar äta lunch. För dem innebär det ett välkommet tillskott i den på grund av coronakrisen ganska tomma kassan, säger Daniel.
Railcare kommer även att stötta några lokala idrottsföreningar med medel.
En annan del i satsningen är inköp av 3 000 liter handsprit som Railcare ska distribuera till sjukhus och till äldreomsorgen.
– Den tar vi från whiskytillverkaren Mackmyra som under coronakrisen, tillsammans med Swedish Tonic, börjat producera handsprit, berättar Daniel Öholm.
Han konstaterar att satsningen, som initierades av honom och vice vd:n Ulf Marklund, tagits emot mycket positivt av alla medarbetare och av styrelsen.
– Även aktieägarna ställer sig bakom detta. Jag har i alla fall inte hört några negativa kommentarer.
Railcare kommer att ha bra med jobb hela sommaren och hösten.
– Både i Sverige och i England klassas arbete med järnvägen som samhällskritiska tjänster så där sker inga nerdragningar.
Hur det blir efter den 30 juni har företagsledningen ännu inte bestämt.
– Blir det en fortsatt minskning av arbetsgivaravgifterna får vi då ta ställning till hur vi ska fortsätta med projektet, avslutar Daniel Öholm.