Katarina Larsson, verksamhetschef vid Byske camping, är veteran i branschen och har jobbat där i mer än 30 år.
– Det blir intressant att se hur pandemin påverkar oss i slutändan. Vi vet i dag inte vad den får för konsekvenser, men vi vet ändå att folk längtar ut, säger hon.
Den här sommaren innehåller såväl risker som möjligheter för campingaläggningarna.
– Det är jobbigt att inte veta. Vi måste förvissa oss om att vi har en plan A och en plan B. Vi måste ha det i huvudet , att det här kan pågå under hela sommaren. Vi har en spännande tid framför oss.
Då april blev maj så visste Byske camping att den hade 50 säsongsgäster klara på 435 husvagnsplatser. Vidare så hade de första gästerna börjat nyttja ställplatserna. Samtidigt har det kommit avbokningar som till Piteå Summer Games -turneringen har nu ställts in.
– Vi har företag som väljer att bo här även om de är i Skellefteå och jobbar, säger Larsson.
Det investeras i verksamheten. På Byske camping uppförs i sommar sex nya stugor till en kostnad av runt fem miljoner kronor.
Det har pratats mycket om att det här blir sommaren upptäcker närområdet och regionen. Begrepp som Hemester och Svemester är vanliga.
– Vår styrka är att den som kommer hit kan känna en stor trygghet. De har egen stuga, husbil eller husvagn. De behöver inte trängas med någon annan om de inte vill. Dessutom består campingen av mycket utomhusmiljöer.
– Vi tror att vi kommer att se en ny kundgrupp dyka upp den här sommaren. De som söker ett tryggt resande och egen bostad. En stor målgrupp kommer nog att finnas i vårt närområde.
Campingen räknar högsäsongen från mitten av juni till slutet av augusti. Till en början dominerar svenska gäster, men under juli brukar det vara ungefär 60 procent norrmän där, för att senare återgå till fler svenskar. Katarina Larsson berättar att osäkerheten är stor vad gäller de norska gästerna då det inte är klart vilka regler och restriktioner kan gälla framöver.
– 80 procent av dem som bor här är återvändare som bott här vid mer än ett tillfälle tidigare. Många av dem som bor här nu är barn till tidigare campinggäster. Jag tror också att jättemånga väljer att uppleva Sverige i år. Det kan blir så att vi får fler gäster söderifrån än tidigare. Det som sker nu kan skapa nya resmönster, konstaterar Katarina Larsson som leder arbetet på en av de få femstjärniga campingarna i norra Sverige. Där har Byske konkurrens av Piteå och Lycksele.
– Med åren har folk blivit kräsnare. I dag måste vi kunna erbjuda bäddade sängar och lejd städning och vara ett alternativ för alla. En gång talades det mycket om sol och bad då det gällde campingarna. Nu vill gästerna ha trygghet och rena servicehus. Bägge är jätteviktiga frågor.
Katarina Larsson betonar att den här sommaren inte är över förrän i september. En extremt solig sommar göra att allt avgörs under augusti.
– Augusti kan bli jätteviktig i och med att många spontant kan bestämma sig för att förlänga sin sommarsemester om det fins vädret med strålande sol och värma ligger kvar då, säger Larsson.
Mitt i osäkerheten så finns det också ljusglimtar. Dagarna före Norran träffar Katarina Larsson så har hon intervjuat möjliga sommaranställda.
– På grund av rådande läge har det aldrig varit så lätt att rekrytera när det permitterats folk bland annat från hotellnäringen samt att även vi minskat personalstyrkan inför sommaren.