– Ett viktigt skäl är att regionen är mindre exponerad mot hushållens konsumtion jämfört med andra landsdelar. Det var en nackdel under åren efter finanskrisen, medan det kan vara en fördel nu, skriver Nordeas senioranalytiker Susanne Spector i konjunkturrapporten.
Det konstateras att det i början av året var ett tydligt uppsving i den norrländska industrin. Hittills har också den norrländska stål-och metallindustrin varit mer motståndskraftig.
– Men när en tredjedel av världens befolkning är i någon form av nedstängning och mycket tillverkning stängs ned världen över rasar dock metallpriser och efterfrågan på svensk export, skriver Susanne Spector.
Hon konstaterar att förväntningarna om framtida produktion inom stål- och metallindustrin kollapsade i mars och försämringen var den största som någonsin har uppmätts mellan två månader.
I rapporten visas på att skillnaden mellan Norr- och Västerbotten är stor, särskilt om man ser till arbetsmarknaden. I Norrbotten har det varit en snabb uppgång av antalet personer som varslats och antalet var i mars högre än under någon månad under finanskrisen. Västerbotten däremot har god marginal till de varselnivåer som rådde då.
– En förklaring till detta är att Norrbotten har en betydligt större besöksnäring, vilken drabbas hårt av inställda resor och stängda gränser.
I båda länen är permitteringarna höga. I Västerbotten har 3 500 personer permitterats och i Norrbotten 2 500. Totalt är det ungefär 3,5 procent av alla sysselsatta som antingen permitterats eller varslats.
– En hög nivå men ”bara” hälften av andelen i Stockholm eller Smålandsregionen som är värst drabbat inledningsvis.
Nästan 8 procent av alla sysselsatta i huvudstaden har antingen redan permitterats eller varslats.
– Att en så pass hög andel redan varslats eller permitterats ökar riskerna på bostadsmarknaden, säger Susanne Spector.
Alla regioner går in i en djup lågkonjunktur och för första gången och på minst 25 år får Stockholm negativ tillväxt.
Västsverige och Smålandsregionen har påverkats mycket av att fordonsindustrin i princip har stått still i stora delar av Europa.
– Unikt för coronakrisen är att tjänstesektorn som annars brukar mildra svängningarna har drabbas kraftigt och direkt. Till skillnad från finanskrisen ser vi därför ett betydligt större fall i storstadsregionerna, säger Susanne Spector.