Så säger Linn Andersson om erbjudandet att bli platschef på Boliden Rönnskär med 900 anställda hon fick på senhösten i fjol. Hon efterträder Monica Quinteiro.
– Möjligheten dök upp från en blå himmel.
Den 23 mars gjorde Linn sin första arbetsdag som General Manager för Boliden Rönnskär. Hon är ingen Rönnskärsnovis, men kommer närmast från en tjänst som affärområdeschef på Skellefteå Kraft där hon jobbade i mindre än ett år. Dessförinnan, från studierna var klara 2001, har Rönnskär gällt.
– Jag gjorde exjobbet här. Det handlade om kemiska analyser med hjälp av röntgen, berättar Linn som har en masterexamen i kemi men även har en examen i företagsekonomi från Edinburgh Business School.
Direkt efter exjobbet anställdes hon vid företaget – och hon kom in i en turbulent tid, året då Boliden räddades genom en hjälpaktion av bland andra Carl Bennet, Lorentz Andersson och Anders Sundström.
– Jag var supertacksam att jag fick fortsätta vidare med ett projekt då – och det övergick sedan i en fast anställning. På den vägen var det, säger Linn som bland annat jobbat som kemist, chef för analyslabb, miljö- och utvecklingschef, samt produktionschef.
– Jag har en bred bakgrund som gett mig en bred bild av verksamheten.
Just nu pågår stora investeringar i ett lakverk och djupförvar på Rönnskär, samtidigt som frågan om hur järnsanden kan användas i framtiden alltid är aktuell.
– Järnsand har fortfarande en utmanande situation. Vi har jobbar intensivt i många år för att få acceptans för det som alternativ – vi vet att det är ett bra ersättningsmaterial. I grund och botten vill vi använda järnsanden som konstruktionsmaterial, men som läget är måste vi också se på andra applikationer.
Nu har djupförvaret fått klartecken att tas i drift, vilket sannolikt sker nästa sommar.
Linn Andersson konstaterar att det alltid pågår ett löpande arbete med lönsamhetsfrågorna och att det bland annat handlar om att få ut mer av det råmaterial som tas in. Lakverket, som kan vara i gång vid årsskiftet, är ett exempel på det. Upparbetning gör att 80 procent av avfallet kan bli till nya produkter medan 20 procent ska hamna i underjordsförvaret.
Den pågående pandemin påverkar även Boliden Rönnskär.
– Vi är stolta över verksamheten med tanke på vad som sker. Vi producerar för fullt enligt plan tack vare engagerade medarbetare. Och det sker utan att vi tummar på myndigheternas riktlinjer, summerar Linn Andersson.