Klockan klämtar för Northvolt – "en ödesdag"

Tiden är knapp för krisdrabbade Northvolt. Om koncernen inte betalar 287 miljoner till Skatteverket på måndag riskerar enskilda styrelsemedlemmar att bli betalningsansvariga. Det kan tvinga fram en konkursansökan samma dag, enligt experter.

Den krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt kan begära sig själv i konkurs redan på måndag, enligt experter. Arkivbild

Den krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt kan begära sig själv i konkurs redan på måndag, enligt experter. Arkivbild

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi2024-10-10 16:00

Den dramatiska situationen för batteritillverkaren tornar upp sig samtidigt som Northvolt förhandlar med fack om de nedskärningar på 1 600 anställda som bolaget varslade om i september – varav de flesta i Skellefteå.

Senast på förfallodagen

Tidningen Dagens Industri beskriver måndagen som "en ödesdag" och hänvisar till advokat Hans Andersson, ordförande i Rekonstuktör- och konkursförvaltarkollegiet. Han bekräftar för tidningen att bolaget måste begära sig själv i konkurs eller ansöka om rekonstruktion senast på förfallodagen för att undvika personligt betalningsansvar för styrelsen – en uppgift som tidigare även rapporterats av SVT.

Skatteverket kommer först att skicka en påminnelse – ett betalningskrav – till Northvolt om betalningarna av moms, arbetsgivaravgifter eller skatter inte görs i tid, enligt Tomas Envall, sektionschef på Skatteverket.

"Om det inte betalas så kommer företagen få ett betalningskrav vid månadsskiftet oktober/november. Om de fortfarande inte betalas därefter så kommer skulden föras över till Kronofogdemyndigheten vid månadsskiftet november/december. Därefter vidtar Kronofogdemyndigheten de åtgärder som de har", skriver han i ett mejl till TT.

"Skatteverket kan skicka in en konkursansökan till tingsrätten, som är de som beslutar om konkurs, om företagen inte betalar sina skatter och avgifter. Det görs bedömningar i fall till fall när och om en sådan ansökan skickas så det går inte att kommentera i enskilda fall", tillägger han.

Dotterbolag i miljardkonkurs

TT har under torsdagen utan framgång sökt företrädare för Northvolt, som parallellt med de fackliga förhandlingarna också förhandlar med ägare och långivare om att fylla på företagets tomma kassa och säkra långsiktig finansiering.

Så sent som i tisdags ansökte dessutom dotterbolaget Northvolt Ett Expansion om konkurs med skulder på flera miljarder. Bolaget ansvarar för bygget av en ny batterifabrik i Skellefteå, intill den befintliga Northvoltfabriken.

Och i onsdags lämnade toppchefen Mark Duchesne sitt uppdrag med omedelbar verkan. Han var vd för Northvolt Ett, bolaget som driver den stora batterifabriken i Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!