Bakgrunden till satsningen på NorrlandsNavet är att Ingvar Kamprad testamenterade hälften av sina privata tillgångar till Familjen Kamprads stiftelse med viljan att utveckla företagsverksamheten i Norrland. Genom kunskapsutveckling baserad på de norrländska företagens behov ska NorrlandsNavet bidra till att stärka företagens konkurrenskraft.
NorrlandsNavet ska drivas av Luleå tekniska universitet i nära samverkan med företag i regionen. Tanken är att vägen mellan företag och universitet ska vara kort och enkel.
– Ingvar ville att hela vårt land ska leva. Med NorrlandsNavet ger stiftelsen förutsättningar för små och medelstora företag att identifiera sina utvecklingsbehov tillsammans med Luleå tekniska universitet. Det är en långsiktig satsning som ska utgå från företagens behov och verklighet, och som på sikt ska komma de många människorna till del i regionen, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot för Familjen Kamprads stiftelse i ett pressmeddelande.
Familjen Kamprads stiftelse stödjer ändamål som var viktiga för Ingvar Kamprad. Syftet är att stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling främjas. Resultaten av forskning och utbildning ska snarast, och med kostnadseffektivitet, komma de många människorna till del.
När behoven är kartlagda ska Luleå tekniska universitet utveckla utbildningsinsatser som ska vara till nytta för företagen.I vissa fall kan företagens behov vara mer utmanande och kan därför kräva längre forskningsinsatser eller samverkan med studenter i form av examensarbeten. Den kunskap som utvinns ska spridas i regionen, nationellt och internationellt.
– Vi är väldigt glada över det fina samarbete vi har med Familjen Kamprads stiftelse och över det projekt som vi tillsammans har utarbetat. Regional utveckling och att stärka och utveckla våra lokala företag är ett viktigt uppdrag och något vi har lång och gedigen erfarenhet av vid universitetet. Att det nya projektet startar mitt i coronakrisen innebär nya utmaningar och möjligheter, men det betyder också att projektet blir än viktigare för regionen, kommenterar Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet.