Herman bakar hundratals tårtor till Mors dag

I helgen väntar Mors dag. För bagarna är det en av årets toppar. ”Det är årets mest hektiska vecka”, säger Herman Dahlgren.

”Jag är optimistisk inför framtiden”, säger bagaren Herman Dahlgren som bakar en av hundratals rosa prinsessstårtor inför Mora dag.

”Jag är optimistisk inför framtiden”, säger bagaren Herman Dahlgren som bakar en av hundratals rosa prinsessstårtor inför Mora dag.

Foto: Lars Andersson

Ekonomi2020-05-30 08:00

Herman är chef på Dahlgrens Bageri som är inne på sitt 103:e år. Hans mor Christin äger bageriet som startades av Hermans farfars far i Vebomark 1917.

I höstas förvärvades Wallin Kafferepet från No Plan B. Flyttlasset gick från Vebomark in till Skellefteå och Hedensbyn där de förvärvade producenterna verkat. Den 1 september var Dahlgrens Bageri formellt på plats.

– Vi hade en dialog med No Plan B under våren i fjol. Det slutade med att vi köpte upp det här. Det finns ingen anledning att ha verksamhet på två platser, berättar Herman som konstaterar att det har underlättat att få närmare till många butiker och andra kunder.

– Vi kör inte ut någonting själva längre.

Herman berättar att jobbet delvis blivit lättare i de nya lokalerna. Det är värdefullt att det på Hedensbyn finns helt andra möjligheter till kyl- och frysförvaring.Herman har en stor del av sitt liv klivit upp någon timme efter midnatt för att vara på jobbet i tid och starta degarna.

– Med de möjligheterna vi har här blir logistiken för degarna enklare och vi kan se till att allt alltid är nygräddat och fräscht. I Vebomark tvingades vi göra nya degar varje morgon.

Men mycket är detsamma som det har varit historiskt.

– Alla degar har i sort sett samma recept som vi hade i Vebomark. Just nu har den pågående pandemin påverkat att vi ibland har svårt att få tag på vissa ingredienser då leverantörerna kan ha problem att få tag på de volymer som behövs.

Dahlgrens Bröd har många stamkunder, såväl företag som butiker, vilket ofta gör det enkelt att planera bakningen. I dag arbetar sex personer vid företaget som nu kan se tillbaka på årets sannolikt mest intensiva vecka. Flitens lampa lyser i lokalerna då Mors dags-beställningarna görs parallellt med återkommande order.

– Mors dag-veckan är den som innebär mest jobb under hela året.

Herman räknar med att producera runt 500-600 mors dags-tårtor och cirka 80 smörgåstårtor.

– Det är stressig en sådan här vecka. Vi hade en liknande till fettisdag då vi producerade 16700 semlor i år. I fjol gjorde vi 7000 semlor på samma tid i Vebomark.

Den mest beställda tårtan är prinsesstårtan.

– Den rosa är den mest efterfrågade. Vi gör 50 procent fler tårtor till Mors dag än till Fars dag. 

Känner du själv för att äta tårta mors dags-helgen?

– (Skratt!) Det blir väl att fira mamma på avstånd utomhus och äta tårta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!