Den 13 mars började det stora tappet i Skellefteå. Cityhotellen gick från ett lovande år till intäktstapp på 40 till 70 procent.
– Fram till den 15 mars hade hotellen i Skellefteå en ökad beläggning med fyra procent, säger Maria Broman, vd för Visit Skellefteå. 16 mars till 5 maj var beläggningen 56 procent sämre.
Skellefteås dystra siffror är långt ifrån värst. Under tiden 1 mars till 3 maj tillhör Skellefteå de städer som klarat sig bäst.
– I relativa tal har Skellefteå klarat sig bra, men det är fortfarande en jätteakut situation för hotellen här. Hotellen har tappat mindre än i storstadsregionerna, men de har i n t e klarat sig bra, betonar Maria Broman.
Bokningsfallet är störst vid Arlanda och sedan i storstäderna.
De pågående storaprojekteten som Northvolt, Sara Kulturhus och annat ger en grundbeläggning på flera hotell. Det säger också Kalina Wallenberg, vd på Stiftsgården. Hon berättar att konferensdelen, som var tätt sammankopplat med hotellet, bara försvann i mitten av mars. Det gjorde att Stiftsgården fick se om sitt hus.
– Nu jobbar vi med byggföretag som har projekt i Skellefteå och erbjuder dem en annan typ av lösning i form av långtidsboende. Det gör att vi ändå har en del gäster, inte som vi vill ha det, men ändå bättre än under mars och april, säger hon.
Situationen är liknande för Quality Hotel Skellefteå Stadshotell.
– Vi hade ett bra bokningsläge och var i stort sett fullbokade med hotell och konferens i vår, berättar hotellchefen Niklas Pettersson och konstaterar att Stadshotellet snabbt fick anpassa sig till det läge som råder.
– Vi har har sett över hela vår organisation och anpassat den med permitteringar. Nu jobbar vi för att ha planer för olika skeenden, säger Pettersson som konstaterar att hotellet trots allt har en del gäster, som stammisar och entreprenörer.
Samtidigt jobbar hotellet på att peka på dess fördelar med en stor restaurang, stora konferensutrymmen, med mera.
– Vi jobbar hela tiden med att anpassa oss efter situationen. Vi har uteserveringen som vi också har möjlighet att bygga ut. Det finns med i vår plan hur vi ska agera framöver. Vi hopps på väldigt bra väder, berättar Pettersson.
Stiftsgården har i stort agerat som Stadshotellet och korttidspermitterat arbetsstyrkan. De flesta jobbar i dag 40 procent.
– Vi har inte tänkt att varsla, men det är svårt att veta vad som händer framöver
Läget är självfallet inte sådant som Stiftsgården kalkylerade med inför 2020.
– Men vi har fler ben att stå på. Vi kommer att öppna vår sommarrestaurang Isboden. Vi hoppas att den blir välbesökt också om folk Hemestrar och stannar i Skellefteå, berättar Wallenberg.
Frågetecken finns nämligen bland annat för vad som ska gälla för Norge.
– Största oron är kopplad till att norrmännen inte kommer i sommar. Ekonomiska bortfallet för handeln och besöksnäringen blir stort men det blir också minskade skatteintäkter, säger Maria Broman.
–Vi får hoppas att läget är under kontroll till semestern så att det öppnas upp för resande inom landet. Det är viktigt att vi får in de som bor i regionen som semesterbesökare. Men också att vi Skelleftebor passar på att semestra på hemmaplan.
Niklas Pettersson summerar nog hur många i hotellnäringen känner just nu.
– Det handlar om att övervintra i sommar och hoppas på en nystart till hösten.