Boliden har väntat tre år på regeringen

För tre år sedan överklagade Boliden nejet till bearbetningskoncession för Lavergruvan till regeringen. Sedan dess: tystnad.

Boliden har väntat i tre år på besked från regeringen om Laver.

Boliden har väntat i tre år på besked från regeringen om Laver.

Foto: Arkivbild

Ekonomi2020-05-03 19:00

–Det har varit tyst alldeles för länge. Det landade på regeringens bord för drygt tre år sedan. Sedan dess har inget hänt, säger Klas Nilsson kommunikationschef på Boliden AB.

Han betonar att det som frågan stannat vid är inte om det ska bli en ny gruva eller inte, utan hur tillståndsprocessen i sig ser ut.

Bolidens första motgång kom 2015 då länsstyrelsen i Norrbotten sa nej till Bolidens ansökan i sitt yttrande. En anledning till att länsstyrelsen sa nej till projektet var att den bedömer att gruvan skulle medföra påtagliga skador på Natura 2000-området Piteälven och att flera sjöar riskerar att torrläggas. Boliden anser att gruvan bara skulle påverka en mycket liten del av området utan att skada de naturvärden som finns.

Motgången följdes av nästa – Bergsstatens nej i december 2016. Bergsstaten, precis som länsstyrelsen, vill se en särskild prövning för Natura 2000-området innan ansökan prövas.

– Vi vill att Natura 2000 ska samköras mot miljötillståndet. Bergsstaten vill att den prövningen ska ligga tidigt i processen. Vi tycker att det skulle vara meningslöst då vi i det läget inte har tillräcklig kunskap om hur gruvan ska komma att utformas, berättar Klas Nilsson som gärna ser att Boliden kommer vidare i projektet.

– Koppar och behovet av metallen är viktigt i den klimatomställning som vi är i. Vi tycker att den ligger i tiden.

Ett val har passerat sedan Boliden överklagade för tre sedan och det har skett en växling av näringsmminister från Mikael Damberg till Ibrahim Baylan.

– Vi tycker att det finns ett starkt incitament att regeringen ska komma till beslut i frågan. Vi måste få ett beslut, säger Nilsson och betonar att Boliden då också får en bild av hur tillståndsprocesser runt gruvor kan komma att se ut i allmänhet framöver.

– Att en tillståndsprocess fastnar hos regeringen drabbar hela branschen, fortsätter Nilsson och konstaterar att det kan få tydliga följder av Sverige som gruvland.

– Får vi inte miljötillstånd måste pengarna investeras någon annanstans, kanske i andra länder.

Det var 1997 Boliden återkom och provborrade i Laver och berättade att området vid den tidigare gruvan fortfarande var intressant 50 år senare. Då var det en underjordsgruva, nu är ett dagbrott aktuellt som kan ge upp tull 1000 jobb.

I maj 2012 hade Boliden kommit så långt att företaget berättade om prospekteringsresultaten och att de klassades som en mineraltillgång i årsredovisningen. Det rör sig om en mineralisering på ca 500-700 miljoner ton med en kopparhalt på 0,15-0,25 % och en guldhalt på 0,10-0,15 gram/ton. 

Sedan återkom Boliden i årsredovisningarna 2023 och 2014.

2014 skrev företaget: ”Ansökan om bearbetningskoncession för kopparfyndigheten i Laver inlämnades under året. En bearbetningskoncession innebär bland annat att ensamrätten att bryta malm inom koncessionsområdet säkras i 25 år. Laver, som liknar Aitik till sin karaktär – stor volym med låg halt av koppar, guld och silver – är ett av Bolidens utvecklingsprojekt i tidig fas.”

Skulle Boliden få nej av regeringen finns bland annat en möjlighet för företaget att bryta ned bearbetningskoncessionen i flera delar och lämna in ansökan på nytt hos bergsstaten.

Norran har sökt näringsdepartementet via näringsministers Ibrahim Baylans pressekreterare Sara Khatemi med två frågor:

”Varför drar regeringens beslut ut på tiden?” och ”När väntas ett svar?”.

Bolidens gruvor

Den 10 december 1924 ”föddes” Boliden. Då gjordes guldfyndet på Fågelmyren norr om Bjurliden, Boliden. Gruvan levde fram till 1967.

Nästa fynd gjordes i Holmtjärn, Norsjö,1924. Det var en liten och guldrik fyndighet som snabbt bröts klar.

Då Laver öppnade 1938 var bara Bolidengruvan i drift. Men runt krigsåren följde också Varuträsk, Kristineberg, Lainjaur och Laisvall.

Karta: Laver
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!