– Vi har också förstärkt med ytterligare en virkesköpare i Lövånger och vi har även öppnat ett nytt kontor i Nordmaling, berättar Zakarias.
Han är själv skogsägare och äger 600 hektar produktiv skogsmark i Skråmträsk och Storuman. Zakarias studerade juridik vid Umeå universitet där han även var ordförande för studentkåren och därefter arbetade han på Länsförsäkringar Västerbotten. I augusti 2016 började Zakarias sitt nya jobb hos Martinsons.
– Skogen är min stora passion så nu är jag i mitt rätta element, konstaterar han.
Zakarias betonar att ett hållbart skogsbruk inte bara ger hållbara produkter utan att det även skapar arbetstillfällen och en livskraftig region. Skogen ses också som en avgörande faktor för att Sverige ska klara bostadsbristen och ändå nå målet om klimatneutralitet.
Han berättar att den internationella skogsdagen uppmärksammats sedan 2013.
– Förutom att visa på vilken enorm resurs skogen utgör för människorna vill FN visa på hoten mot världens skogar i form av skogsskövling, utarmning av den biologiska mångfalden och ökenspridningen.
Han konstaterar att Sverige är ett föredöme när det gäller ett hållbart skogsbruk.
– Om vi föryngringsavverkar 1 000 träd så planterar vi 2000 nya. I Sverige avverkas varje år cirka 85 miljoner kubikmeter skog samtidigt som tillväxten är 125 miljoner kubikmeter. Många länder sneglar här på oss som ett föredöme.
Zakarias menar att en anledning till att skogsbruket fungerar så bra i Sverige är att det finns så många olika skogsägare i landet, vilket skapar mångfald.
– Jag får ofta kommentarer från skogsägare i stil med att de har lånat skogen från sina barn och att de har respekt mot tidigare generationer som brukat skogen på ett hänsynsfullt sätt.
Han konstaterar att skogen bidragit till att Sverige idag är en av världens rikaste länder.
– Skogsindustrin står för en stor del av Sveriges nettoexport och närmare 100 000 personer är sysselsatta i skogsbruk och skogsindustri.
Zakarias tips till skogsägare som vill utveckla sina skogsmarker är att röja mer och han förordar i de flesta fall trakthyggesbruk som innebär att man etablerar en ny generation träd när det mogna beståndet går vidare till förädling. Under uppväxten vårdas då beståndet med olika former av röjning och gallring, för att slutligen skördas genom någon form av slutavverkning, varpå ett nytt bestånd kan anläggas och cykeln upprepas.