Ytterligare en kommun går med i Arctic Game Lab

På den första upplagan av The Arctic Game Conference som genomfördes idag blev Umeå den femte medlemmen i Arctic Game Lab.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-05-24 18:10

– Umeå Kommun är oerhört glada över att vi nu är en del av Arctic Game Lab och en regional satsning på spelbranschen. Vi ser en tydlig fortsatt tillväxtpotential i branschen och inte minst är vi nöjda över att vi på detta sätt kan jobba tillsammans över kommungränserna för att skapa tillväxt i vår region, säger Umeå kommuns näringslivschef Peter Juneblad som signerade avtalet.

Han konstaterar också att de som drivit på Umeå att gå med är de framgångsrika spelföretagen Paradox och Coldwood.

– Satsningen på Arctic Game Lab har gjort ett starkt intryck på dem, berättar Peter.

I dagsläget ingår Skellefteå, Piteå, Boden och Luleå i Arctic Game Lab, ett kluster som arbetar med att stärka spelbranschen i norra Norrland.

– Umeå, med sin starka tradition inom både digitala spel och IT blir ett vitalt tillskott till Arctic Game Labs redan starka samling företag och drivna individer. Umeå har en mångårig tradition av spelskapande, och med två flaggskepp som Paradox och Coldwood, tillför Umeå djup kompetens och ett brett internationellt nätverk, säger Arctic Game Labs talesman Michael Stenmark.

Han menar att med Umeå i båten  flätas Västerbotten och Norrbotten samman och blir ett internationellt slagkraftigt spelindustrikluster.

– Idén med Arctic Game Lab är att vara inkluderande och därför är det extra roligt att se Umeå komma med, kommenterar Bengt Ivansson, näringslivschef Skellefteå kommun.

Ett hundratal personer deltog på konferensen. Först ut bland talarna var Arctic Game Labs projektledare Lars Lindblom.

– Om vi hade genomfört konferensen för ett par år sedan hade det nog bara kommer 3-4 personer men nu är intresset betydligt större, säger han.

Nu när Umeå finns med i Arctic Game Lab finns det 35 spelföretag med cirka 140 anställda i den aktuella regionen.

– Vi har hittills genomfört 6 gamejams och nu tänker vi utöka med att köra ett sådant varje månad förutom juli och december, berättar Lars.

Efter Lars tog Peter Levin som driver företaget Goodbye Kansas vid. Ett längre reportage med honom kommer i Norran senare i veckan.

På talarlistan fanns även Michela Magas, Norrmjöle, som nyligen vann EU:s pris till kvinnliga entreprenörer.

– Jag blev den förste pristagaren någonsin från den kreativa industrin, säger hon.

Michela startade 2012 Music Tech Fest, som är en festival för gränsöverskridande utbyte mellan musik och teknologi. Hon har byggt upp en internationell gemenskap, ett ”ekosystem”, bestående av fler än 5 000 innovatörer, ingenjörer, visionära artister, forskare och hackers.

Linda Kiby Zetterman, Warpzone Studios, pratade om hur man skapar en bra arbetsmiljö för spelutveckling. Sonja Ängeslevä, Unity Tecnologies presenterade ny teknologi i spelindustrin och spelindustrirådgivaren Stefan Lampinen talade om VR-spel. På plats fanns även youtubern Iceycat 25.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!