Den 22 oktober besökte Nordeas chefsekonom Annika Winsth Skellefteå för att diskutera ekonomi med bankens kunder och med näringslivsorganisationer. – Svensk ekonomi växer i god takt och på bred front från norr till söder. Företagen i Skellefteå verkar vara ganska optimistiska inför framtiden, konstaterar hon.
Främst är det hemmamarknaden som är glädjeämnet i den svenska ekonomin som växer med närmare tre procent i år och enligt Nordeas prognos med lika mycket nästa år. Kärvare är det för varuexporten. – Det handlar inte om att vi i Sverige har dåliga grejer utan det är helt enkelt en fråga om bristande efterfrågan.Något som sticker ut positivt är den svenska tjänsteexporten som går mycket bra, säger Annika Winsth.
Hon konstaterar vidare att orosmolnen avlöser varandra globalt, med utvecklingen i Ryssland, IS hänsynslösa framfart och att den inbromsade tillväxten i Kina. – Däremot går det desto bättre för USA och i Storbritannien stiger också BNP i god takt.
Annika lyfter fram de växande flyktingsströmmarna in i Europa som ett problem som kan få drastiska följder. – Ett scenario kan bli att Europa stänger sina gränser.
Inflationen i Sverige hålls tillbaka av fallande råvarupriser och Annika menar att Riksbanken är inne på en farlig väg när de i syfte att driva upp inflationen sänker reporäntan och utökar köp av statsobligationer. – Förmodligen kommer de att sänka räntan ytterligare inom kort. Jag tycker inte att gratispengar är bra i längden. Det är svårt att förklara för företagen varför man har en negativ ränta.
Hon menar att detta är ett gyllene tillfälle för staten och andra offentliga aktörer att genomföra stora investeringar. – Fast då gäller det att göra rätt satsningar. Det är inte alltid att de stora spekulativa investeringarna ger mest. Till exempel kan satsningar på vassare universitetsutbildningar vara en insats som ger stor långsiktig effekt.
Annika lyfter också fram problemen med matchning mellan arbetssökande och vakanser. Matchningsproblemen på arbetsmarknaden ökar risken för flaskhalsar. – Fast här ligger Västerbotten riktigt bra till. Effektivare matchning finns bara i Jämtland och i Dalarna
Annika är kritisk till den svenska grundsynen om att man MÅSTE ha gymnasiekompetens för att få ett jobb. – Detta synsätt borde omprövas. För flyktingar som kommer till Sverige tar det i snitt sju år innan de får ett jobb medan samma siffra för Storbritannien är sex månader. Detta är inte hållbart, avslutar Annika Winsth.