På framtidens arbetsmarknad kommer det att råda brist på programmerare. För att lägga grunden till en bättre lokal försörjning av arbetskraft inom yrket startades nyligen Sveriges nordligaste Kodcentrum i Skellefteå med volontärer från dataföretagen som handledare.
– Det unika i Skellefteå är att dataföretagen i stan skickar sina anställda för att ställa upp som volontärer för eleverna, säger Magdalena Kågström, IT-strateg på skol- och kulturkontoret.
EU-kommissionen beräknar att det kommer att saknas närmare en miljon programmerare i Europa om fem år. Den ideella föreningen Kodcentrum försöker möta den väntade arbetsbristen inom yrket i Sverige genom att erbjuda barn i åldrarna 9–13 år en gratis introduktionskurs i programmering. På Norrhammarskolan håller nu en kodstuga öppet en timme under 15 onsdagkvällar under höstterminen. – Intresset har varit stort och det gick snabbt att fylla de 20 elevplatserna. Vi är också mycket glada över hur Dataföreningen i Norr och dataföretagen i Skellefteå stöttar projektet, säger Magdalena Kågström, som varit involverad i etableringen av Kodcentrum i Skellefteå.
Hon poängterar den mångsidiga nyttan som läran om programmering kan ge: – Det är viktigt att dagens barn förstår att de själva kan styra skeenden, att saker inte sker slumpmässigt. En positiv aspekt är att elever genom kodning lär sig begreppsförståelse och logiskt tänkande. Det är fascinerande att se hur skolbarn verkligen lever sig in i det som de ska koda. I framtiden kan programmering bli en involverad del av den svenska skolan, berättar Magdalena Kågström.
Ett av de företag som engagerat sig i Kodcentrum i Skellefteå är Tieto. Här ställer medarbetarna upp som volontärer. – När vi hörde talas om att Kodcentrum skulle öppna så peppade vi de anställda att stiga fram och hjälpa till och det blev mycket bra respons, det var många som räckte upp handen, säger Fredrik Pantze på Tietos kontor i Skellefteå till Svenskt Näringslivs Nyhetsbrev "Nytt från Skola och Näringsliv". – Det är första gången som vi går in i en samverkan på det här sättet. Det ger oss möjlighet att dela med oss av våra kunskaper men lika viktigt är att visa på vilka yrkesmöjligheter det finns och att det är roliga jobb i vår bransch, fortsätter han.