Viss ljusning för Outotec

Det finns en gryende optimism hos Outotec (Sweden) i Skellefteå.”Metallpriserna ser hyfsat bra ut. När priserna går upp tar det dock ett tag innan företagen börjar investera igen”, säger vd Jan Nilsson.

Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Ekonomi, näringsliv & finans2017-03-11 10:00

Outotec (Sweden) har huvudkontoret på Anderstorp och 120 av företagets 225 anställda utgår därifrån.

Den finska Outotec-koncernen har två divisioner, ”Minerals Processing” och ”Metals Energy Water” och båda finns representerade i Skellefteå.

– Vi jobbar med den lokala marknaden i Skandinavien, men vi har också produkter kopplade till ädelmetaller som gasrening och konvertrar som också utgår härifrån.

”Tuffa år”

Outotec (Sweden) är beroende av utvecklingen på gruv- och mineralsidan.

– Vi har nu haft ett par väldigt tuffa år då metallpriserna gick ner, säger Nilsson.

Efter finanskrisen kom några gyllene år för gruv- och smältverksföretagen Det avspeglas också i omsättningen för Outotec (Sweden) som passerade en miljard kronor både 2011 och 2013, men sedan drabbades av en dipp, som fortfarande har genomslag.

Produktutveckling

Bolaget är i framkant i fråga om produktutveckling

– Vårt dna är att vi ska vara ett ledande teknologiföretag. Vi satsar mycket på produkt- och teknologiutveckling: våra processer ska göra skillnad ur hållbarhetsperspektiv både sett till miljö och energi, säger Nilsson.

Företaget har egna forsknings- och utvecklingscenter i Frankfurt och Björneborg och en avdelning i Skellefteå som arbetar med frågorna.

Ett exempel på en produkt som tagits fram i Skellefteå är den världsunika teknik för att torka avloppsslam som testas vid biogasanläggningen på Tuvan.

– Men mycket av det utvecklingsarbete som vi gör är en kontinuerlig förbättring av våra processer och produkter, säger Nilsson.

Cykliskt

Projekten är synnerligen olika i format. De stora projekten kan ha en livscykel på tre år.

– Vi har hela spektrat. Sedan högkonjunkturen har stora projektinvesteringar stannat upp lite grann, men moderniseringar och uppgraderingar görs fortfarande löpande.

Beroendet av metallpriserna gör bolaget extremt cykliskt.

– Vi är fullt medvetna om det och inget vi kan påverka utan det är de marknadsförutsättningar som gäller även om vi jobbar med att försöka utjämna växlingarna lite grann, säger Nilsson.

undefined
Försiktigt optimistiska. Therese Niemann, marknadsansvarig i Skellefteå, diskuterar med vd Jan Nilsson. Outotec (Sweden) jobbar nu på att komma igen från den konjunkturdip som varit på metallsidan. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Lokalt projekt. Designteknikern Emil Rönnmark arbetar med Björkdalsgruvans kommande utbyggnad. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
För framtiden ”Våra processer ska göra skillnad ur hållbarhetsperspektiv både sett till miljö och energi”, säger Jan Nilsson, vd Outotec (Sweden). Foto: Jeanette Lövgren.

Outotec

Boliden Contech blev en del av Outotec Technology då Outokumpu förvärvade bolaget från Boliden vid årsskiftet 2003/2004. Under 2006 bestämde sig Outokumpu för att knoppa av bolaget och notera det separat på Helsingforsbörsen, vilket skedde i oktober 2006. I april 2007 skedde namnbytet till Outotec.

Koncernen omsatte under 2016 ungefär en miljard euro.

Outotec (Sweden) finns på fem platser i Sverige: Skellefteå, Kiruna, Smedjebacken, Kil och Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!