Outotec (Sweden) har huvudkontoret på Anderstorp och 120 av företagets 225 anställda utgår därifrån.
Den finska Outotec-koncernen har två divisioner, ”Minerals Processing” och ”Metals Energy Water” och båda finns representerade i Skellefteå.
– Vi jobbar med den lokala marknaden i Skandinavien, men vi har också produkter kopplade till ädelmetaller som gasrening och konvertrar som också utgår härifrån.
”Tuffa år”
Outotec (Sweden) är beroende av utvecklingen på gruv- och mineralsidan.
– Vi har nu haft ett par väldigt tuffa år då metallpriserna gick ner, säger Nilsson.
Efter finanskrisen kom några gyllene år för gruv- och smältverksföretagen Det avspeglas också i omsättningen för Outotec (Sweden) som passerade en miljard kronor både 2011 och 2013, men sedan drabbades av en dipp, som fortfarande har genomslag.
Produktutveckling
Bolaget är i framkant i fråga om produktutveckling
– Vårt dna är att vi ska vara ett ledande teknologiföretag. Vi satsar mycket på produkt- och teknologiutveckling: våra processer ska göra skillnad ur hållbarhetsperspektiv både sett till miljö och energi, säger Nilsson.
Företaget har egna forsknings- och utvecklingscenter i Frankfurt och Björneborg och en avdelning i Skellefteå som arbetar med frågorna.
Ett exempel på en produkt som tagits fram i Skellefteå är den världsunika teknik för att torka avloppsslam som testas vid biogasanläggningen på Tuvan.
– Men mycket av det utvecklingsarbete som vi gör är en kontinuerlig förbättring av våra processer och produkter, säger Nilsson.
Cykliskt
Projekten är synnerligen olika i format. De stora projekten kan ha en livscykel på tre år.
– Vi har hela spektrat. Sedan högkonjunkturen har stora projektinvesteringar stannat upp lite grann, men moderniseringar och uppgraderingar görs fortfarande löpande.
Beroendet av metallpriserna gör bolaget extremt cykliskt.
– Vi är fullt medvetna om det och inget vi kan påverka utan det är de marknadsförutsättningar som gäller även om vi jobbar med att försöka utjämna växlingarna lite grann, säger Nilsson.