Karin Lindmark, konsumentvägledare vid Konsument Skellefteå, är oroligt att någon nu i hastigheten ska svara på brevet som kommer som vanlig post.
– Bolagsupplysningen har varit igång i flera år. De vill att det dokument du får ska se myndighetsmässigt ut som om det vore från Bolagsverket och de vill att du ska komplettera det. Syftet är att du ska snabbt fylla i det och skicka in det, säger Lindmark.
Missar finstilta
Problemet är att många har missat det finstilta, att det är ett erbjudande och att de genom att svara har bundit sig för en tjänst på 24 månader och att den kostar 5000 kronor per år.
– Jag har fått samtal om att de här breven har kommit i utskick till Skellefteå. Det här företaget rör sig i gråzonen. Jag tycker att beteendet är bedrägligt.
Råkar man svara och inser vad man gjort så är hennes råd: bestrid och fortsätt bestrid.
Klicka på länken för att se hur dokumentet kan se ut: Källa: Förenade bolag. dokumentet1
– Det allmänna rådet som lyder är att fortsätta bestrida. Än så länge har Bolagsupplysningen, så vitt jag vet, inte stämt någon. Men jag kan givetvis inte garantera att de inte gör det framöver, säger Lindmark.
”Blir ett avtal”
Det förekommer dock att bolaget försöker jämka beloppet med företagaren, men då gäller fortfarande samma sak, enligt Lindmark.
Så här skriver Svensk Handel om Bolagsupplysningen som funnits på dess Varningslista i flera år:
”Bolagsupplysningen.se skickar ut formulär med fel adressuppgifter som de vill att man ska komplettera. Formuläret som ser ut som en enkel adressändring blir istället ett avtal. I det finstilta står det nämligen att man binder upp sig till ett företagsabonnemang. Fakturan har övertagits av flera olika betalningsmottagare.”
Klicka på länken för att se hur dokumentet kan se ut: Källa: Förenade bolag dokumentet2