– Med hjälp av oljebytarvagnen hinner oljan bytas i två vindkraftverk per dag, i stället för att det tar två dagar att byta oljan i ett verk. Samtidigt ökar kvaliteten på oljan och arbetsmiljön för de som utför bytet förbättras, säger Olov Boman, vd för Energiservice Skellefteå.
Dessutom lyfter han fram att det nya arbetssättet även innebär mindre risk för spill av olja.
Idén bakom oljevagnen kom applikationsingenjören Per Forsell med för två år sedan och sedan har ett team arbetat hårt med utvecklingen sedan i höstas.
En oljesmord växellåda i ett vindkraftverk innehåller 450-650 liter olja som behöver bytas ut efter tre till fem år. Turbinen sitter på 90-150 meters höjd och idag transporteras både den uttjänta oljan och den nya oljan upp och ned i verken via tunga, stora oljefat.
– Det är en tidskrävande hantering som även rymmer risker både för personalen som ska hantera oljan och för miljön. Den nya oljan behöver dessutom värmas upp innan turbinen kan användas på nytt, vilket gör att ett oljebyte kan innebära produktionssopp på upp emot två dygn, berättar Olov Boman
Energiservice Skellefteås nya produkt är en oljebytarvagn som rymmer tankar för både spillolja och ren olja.
– Via två slangar som dras från vagnen upp i vinkraftverket kan den gamla oljan tömmas ur växellådan och sedan kan ny olja pumpas upp, allt i ett slutet system som gör att personalen inte behöver göra tunga lyft eller komma i kontakt med oljan, säger Olov Boman.
Vagnen har även förmåga att värma olja till arbetstemperatur innan vagnen transporteras ut till den turbin som ska servas. Under tiden som oljan värms sker också filtrering vilket gör kvaliteten högre och hållbarheten i turbinen längre.
- Vagnen kan även dras på medar, efter till exempel en bandvagn, vilket gör det möjligt att byta oljan i vindkraftverken året om, berättar Olov Boman.
För att hitta den optimala transportlösningen har Energiservice Skellefteå samarbetat med skellefteföretaget Scandinavian Terrain Vehicles.
Idag har Skellefteå Kraft och deras samarbetspartners 88 vindkraftverk med växellådor.
– I första steget kommer vi att använda oljebytarvagnen på dem men i förlängningen räknar vi med att den även kan serva andra ägare av vindkraftverk. Den här lösningen kommer att sätta press på hela branschen, säger Per Forssell.
Olov Boman konstaterar att de som driver vindkraftverk idag arbetar med små marginaler.
– Därför är det viktigt att ha koll på ekonomin. Att byta ut en växellåda som ska hålla i minst 25 år kostar cirka fem miljoner kronor så det gäller att hålla den i bra trim, avslutar han.