– Riktigt spännande blir det när man i framtiden lyckas koppla ihop lastbilarna och hjullastarna som då på egen hand kan fortsätta arbetet när gruvan är tom, säger Peter Burman som är chef för Bolidens gruvautomationsprogram.
Han berättar att ett stort problem med de självkörande lastbilarna som Volvo utvecklar är att få dem typgodkända.
– Här tittar de mot flyget som redan använder sig av autopiloter, men det är fortfarande en lång väg att gå innan de kan användas i miljöer där det finns människor.
I de tester som Volvo genomfört i Kristinebergsgruvan har en stor del av arbetet handlat om säkerhetsfrågor.
– Volvo är extremt noggranna med detta. Ingenting lämnas åt slumpen. Ett exempel är att farten i nedförsbackarna minskas eftersom lastbilen sladdar lite. Beräkningar visar att förslitningen på självkörande lastbilar minskar rejält och att underhållskostnaden kan minska med 30-40 procent, berättar Peter.
Nästa steg i utvecklingsarbetet blir att bygga om en av malåföretaget Bennys Grävs lastbilar som används i Kristinebergsgruvan så att den blir självkörande.
– Men innan lastbilen är typgodkänd måste man alltid ha dubbelkommando med en förare i bilen.
Målet är att den självkörande lastbilen inom några år ska kunna användas i driften i underjordsgruvor runt om i världen. Med hjälp av den nya tekniken ska man kunna spara bränsle och tid och dessutom få en säkrare arbetsmiljö. För Volvo kan detta forskningsprojekt som genomförs i en kontrollerad miljö även spilla över till utveckling av system för fordon som går på vanliga vägar.
Om godkännande av en självkörande lastbil kanske ligger en bit in i framtiden tror Peter Burman att fjärrstyrda hjullastare snabbare ska kunna tas i bruk i produktionen.
I Kankbergsgruvan genomförs nu försök där gruvlastare ska fjärrstyras. Här jämförs bland annat fjärrstyrning via wifi som är väl utbyggt i gruvan med hundratals accesspunkter med hypermodern 5G-teknik
– Det har visat sig att i vissa fall fungerar det bättre med wifi och i andra fall är det bättre med ett trådlöst 5G-mobilnät, berättar Peter.
Detta sker inom projektet PIMM, som startades under våren 2015. Förutom Boliden är det Telia, ABB, Ericson och Volvo som deltar. Dessutom är Luleå tekniska universitet, företaget Wolfit och forskningsinstitutet SICS, som leder projektet, inblandade.
Till sommaren kommer den första fjärrstyrda hjullastaren till Kankbergsgruvan för att testköras.
– Hos Volvo i Eskilstuna har framgångsrika testkörningar genomförts. Nu kommer det att ske i en riktig gruvmiljö.
Bolidens huvudmotiv för att vara med i det här forskningsprojektet är både att öka produktiviteten, bli mer konkurrenskraftiga och framför allt att öka säkerheten i gruvan.
Ett annan utvecklingsprojekt som Boliden driver är att testa säkerhetsvästar där teknologin electrofluorecense används.
– Man kan säga att det är ett reflexmaterial som börjar lysa av sig självt när man lägger en spänning över den. Nästa steg i den här riktningen är att lastbilarna själva ser när de närmar sig en person och visar detta med en ljusblinknining, avslutar Peter Burman.
Riktigt spännande blir det när man i framtiden lyckas koppla ihop lastbilarna och hjullastarna som då på egen hand kan fortsätta arbetet när gruvan är tom.