De två tidigare konferenserna har hållits i Lillehammer, 2010, och Las Vegas, 2013.
– Skellefteå var en av de orter som var på förslag efter Las Vegas. De andra fanns bland annat i Schweiz, Brasilien och Australien, berättar Anders Gustafsson och Anna Pousette, RISE (Research Institutes of Sweden) Byggteknik, Skellefteå, som är projektledare tillsammans med Olle Hagman och Mats Ekevad, bägge LTU Skellefteå.
– Vi fick beskedet att vi fick arrangemanget redan 2014 så vi har känt till det ett par år.
90-tal deltagare
Totalt är ett 90-tal deltagare från ett 20-tal länder i Europa, Nordamerika och Asien anmälda till konferensen på Campus som är riktad till forskare, trafikmyndigheter, samt trä- och byggföretag.
Träbroar än inte bara ett nordiskt påfund.
– Det byggs fler träbroar än vad man tror. Ute i Europa, som i Holland, Spanien och Tyskland, byggs ofta gång- och cykelbroarna i afrikanskt hårdträ, men även med nordiska träslag, berättar Gustafsson.
Ökad användning
Historiskt sett var träbroarna vanliga. Se bara Lejonströmsbron, färdigbyggd 1737, som är Sveriges äldsta träbro. Men på 1900-talet och då främst efter andra världskriget blev stål- och betongbroar helt dominerande.
Förhoppningen är att träbroanvändningen ska öka.
– Trafikverket är intresserat. De vill både ha konkurrens och möjlighet att välja det bästa materialet vid varje tillfälle. Sedan är det också upp till tillverkarna hur mycket de satsar, berättar Pousette.
Viktigt mötas
I Finland försöker man också lyfta användningen.
– Där gjordes en arbetshypotes för några år sedan med inriktningen att de skulle tiofaldiga antalet träbroar från en låg nivå. Intresset för träbroar finns. Det gäller bara att få in förtroendet hos beställaren, fortsätter Gustafsson.
Han pekar dock på vikten av att branschens tunga namn får träffas regelbundet.
– Träbroar är inte så stort ute i världen i jämförelse med broar av andra material. Just därför tror jag att en sådan här konferens är extra viktig. Här möts 20 till 30 av världens främsta träbroforskare och - byggare ungefär vart tredje år och får prata om vad som händer i branschen. Skulle vi göra en motsvarande konferens om betongbroar så är det så stort att vi skulle fylla en konferens bara med svenska deltagare, berättar Gustafsson.
Mjukstart
Konferensen inleddes med en mjukstart i går, måndag, med en så kallad pre-tour då ett 40-tal deltagare besökte träbroar i Västerbotten.
De teman som tas upp under de kommande tre dagarna har stor spännvidd: design, hållbarhet, beräkning, testning, konstruktionsdetaljer, historiska broar, med mera.