S:t Eriks Bryggeri i Stockholm lanserar nu världens dyraste potatischips. Chipsen innehåller bland annat svampen Goliatmusseron som plockats i tillskogarna kring Skellefteå. För fem chips får kunden betala 499 kronor och kilopriset ligger på 100 000 kronor per kilo.
Chipsen som tillverkas för hand har S:t Eriks Bryggeri tagit fram i samarbete med Pi Le, kock i Svenska Kocklandslaget.
– Ett förstklassigt öl förtjänar ett förstklassigt tilltugg och därför har vi storsatsat på att ta fram världens mest exklusiva potatischips, säger Marcus Friari, Brand Manager S:t Eriks Bryggeri.
Förutom Goliatmusseron innehåller chipsen även bland annat Tryffeltång från Färöarna som bara går att finna i kalla tidvatten, krondillen som är handplockad på Bjärehalvön, Leksandslök och potatisen som kommer från från Potatisbacken i Ammarnäs.
Goliatmusseroner, plockade på magra tallhedar i norra Västerbotten, faller speciellt japanerna på läppen. Att det finns ätbara goliatmusseroner i Sverige har bara varit känt sedan 1998. Då upptäckte biologen Niclas Bergius i samband med sina studier vid Sveriges Lantbruksuniversitet att goliatmusseron och den japanska svampen matsutake hade samma DNA och därför kunde klassificeras som samma art. Dessutom fick han upp ögonen för att svampen växte i relativt stora mängder i norra Sverige i magra sandtallskogar som aldrig varit kalavverkade. – Från början möttes jag av en stark skepsis. Särskilt kritiska var en del amatörmykologer som hävdade att svampen var giftig och att det fanns risk att folk skulle bli förgiftade. Men så blev nu inte fallet, berättar Niclas.
I Japan ligger utpriset till kund på omkring 3 000 kronor per kilo, vilket är det maximala priset för importerad svamp. – För japansk matsutake kan man få betala över 37 000 kronor. All utländsk matsutake är mindre värd i Japan, men japanerna anser att den svenska är näst bäst, berättar Niclas.
Matsutaken har något av en helig status i Japan. På 1600-talet var det bara kejsaren och hans hov som fick äta den. Idag är den en mycket populär gåva vid uppvaktningar eller när ett företag vill ge något riktigt fint till en kund. Matsutake serveras gärna som soppa, risrätt eller grillad.