Vardia försäkringarär ett nytt bolag. Det startade upp i Luleå 2011 och etablerade ett huvudkontor i Stockholm. 2012 öppnades kontoret i Skellefteå och året efter i Sundsvall.
Trångbott
Nu är det cirka 220 anställda i Sverige, och räknar man in hela koncernen med anställda i Norge och Danmark landar det på 500 anställda. Bolaget är börsnoterat sedan april förra året på Oslo börs.
I Skellefteå huserade de, fram till för en månad sedan, i ett av Skellefteå Krafts kontorshus. De var 39 anställda och ville expandera i Skellefteå men lokalerna begränsade planerna.
– Vi hade kontrakt till december men Näringslivskontoret och Skellefteå Kraft hjälpte oss bryta det och att hitta större lokaler. Det är vi tacksamma för, annars hade nog ledningen valt att växla upp i Luleå eller Sundsvall istället. Nu kan vi nyanställa cirka 20 personer, berättar Oskar Burstrand.
Personalen har precis börjat installera sig i Allteles tidigare lokaler, bakom det som tidigare kallades Gallerian. På plats sitter några försäkringsrådgivare och ringer runt för att berätta om Vardias försäkringar. Många stolar är tomma. Rekryteringen pågår för fullt. Det behövs företagsrådgivare, privatrådgivare och kundservicemedarbetare. Tommy Grape, hr-cehfen, har en utmaning med jämställdheten.
– Idag har vi bara sex tjejer här. Vi hade ett projekt med mingelkvällar för att locka fler tjejer. Vi ska även försöka nå ut till idrottsföreningar. Det är färre tjejer som söker, tyvärr. För de tjejer som börjar lyckas ofta väldigt bra, säger han.
Har de större förtroende i telefonen?
– Ja, så kan det vara. Vi har också en låg snittålder här och tjejer är i regel mognare. Jag tror det speglar av sig i jobbet, säger Tommy Grape.
De anställda har en fast lön och en rörlig del som beror på hur mycket de säljer. Tommy Grape säger att visst är det bra om den de ska rekrytera har säljerfarenhet.
– Men det handlar också mycket om att ha drivkraften, gnistan och tävlingsinstinkten.
Det låter som tuffa villkor?
– Ja, men vi är ett försäkringsbolag och inte ett telemarketingbolag. Vi har en utbildningsplan på tre månader, det handlar inte om att de ska kunna leverera en viss säljsiffra redan andra veckan, säger Tommy Grape.
Men det handlar också mycket om att ha drivkraften, gnistan och tävlingsinstinkten.