Utdelning av en miljon och spikning på Campus Skellefteå

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-12-13 16:33

I tisdags delade Stiftelsen Rönnbäret ut en miljon kronor till forskare på Campus Skellefteå och dessutom spikade licentiater och doktorander upp sina avhandlingar. En av mottagarna av medel från stiftelsen var doktoranden Sarah Rönnberg, Luleå tekniska universitet, som forskar om elkvalitet i samband med införande av moderna apparater i hemmen.

Stiftelsen Rönnbäret verkar för utveckling av forskning och högskoleutbildning i Skellefteå genom att dela ut medel motsvarande avkastningen av stiftelsekapitalet till privatpersoner eller organisationer som främjar stiftelsens ändamål. Stiftelsens styrelse består av ledamöter från Skellefteås kommunstyrelse samt representant för Swedbank i Skellefteå.

Alla projekt som prioriteras och finansieras av stiftelsen Rönnbäret ska bidra till att uppfylla något eller några av de mål som definieras i utvecklingsplanen Skellefteå 2030. Huvudsakligt fokus är områden som rör IKT (informations- och kommunikationsteknik) samt ekonomisk-, social- och miljömässig hållbarhet för lokalsamhället. Jämställdhetsaspekten är väsentlig vid bedömningen.

De ansökningar som beviljats medel ska sedan inom ett år skicka en rapport till Stiftelsen Rönnbäret med redovisning om hur pengarna har använts och vilket resultat som har uppnåtts.

Sarah Rönnbergs fokus ligger på solpaneler, LED-lampor och elnätskommunikation. Bland annat testar hon apparaternas samverkan, hur de påverkar varandra och nätet.  Sarah får 300 000 kronor från stiftelsen.

Robert Brännström, Luleå tekniska universitet får också han 300 000 kronor. Detta för sitt arbete med datorspelsteknik "Spetskunskap för global konkurrenskraft".

200 000 kronor får Kurt Boman och Mona Olofsson, Västerbottens läns landsting. För telemedicinska produkter, tjänster och företag för framtida behandling av hjärt- och kärlsjukdomar.

– I stort sett all teknik som används vid Glesbygdsmedicinskt Centrum i Storuman har vi utvecklat här i Skellefteå, berättar Kurt Boman.

200 000 kronor får Margareta Brännström, docent i palliativ vård Umeå universitet i Skellefteå. För att utveckla vården i livets slutskede.

Utdelningen skedde i samband med en spikningsceremoni där licentiaterna; José Couceiro, som arbetar med trätorkning, Azam Bagheri, som forskar kring elkraftteknik, Benedikt Neyses, träteknik och John Laury som sysslar med järnvägsfrågor deltog. Disputerande; Pedro Ah Shenga, som studerar sågtekniker när det gäller tropiska träslag spikade också sin avhandling.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!