Enkätsvaren till Svenskt näringslivs undersökning om företagsklimat som gjordes 2015 har nu presenterats.
I Skellefteå svarade 175 företag på enkäten och 33,7 procent tycker att kommunen har ett bra företagsklimat.
På frågan hur kommunen kan förbättra företagsklimatet, så skiljer sig Skellefteå på flera punkter i förhållande till landet som helhet. Det gäller främst Snabbare handläggning, Låta fler privata driva kommunal verksamhet och Bättre förståelse hos tjänstemän och politiker för företagande. I samtliga de tre fallen så tycker mer än 50 procent av företagarna att de bitarna kan förbättras. Skellefteå uppvisar till och med jumboplatsen i länet när det gäller frågan om kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet. Det positiva för kommunen är att fler företagare tycker att företagsklimatet blivit bättre i Skellefteå under 2015 än i landet som helhet.
– Det har aldrig hänt så mycket i Skellefteå som det gör nu med satsningen på Röda Tråden, Science City och Exploratoriet, men det verkar inte avspegla sig i undersökningen. Effekten av insatserna har nog inte slagit igenom ännu, säger Lorents Burman (S) kommunalråd i Skellefteå.
Han menar också att det är svårare att få bra resultat i Svenskt Näringslivs undersökning i en socialdemokratiskt styrd kommun.
– Vi gör upphandlingar för 1,2 miljarder varje år men det finns områden där vi fattat politiska beslut om att driva verksamheten i kommunal regi, till exempel gäller det för hemtjänsten, berättar Lorents.
På frågan: Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen? får inte Skellefteå och Malå godkänt. Skellefteå når 2,9 (-0,3) på en sexgradig skala, Malå får 2,8 (-0,2) och Norsjö 3,2 (-0,2). Högsta betyget i Västerbotten får Bjurholm med 4,3 (-0,2) och största förbättringen står Vännäs för som når 3,5 (+0,3). – Mycket illa att länets näst största kommun sjunker ner under omdömet godkänt för sitt företagsklimat, säger Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten till Affärsliv 24.
Eleonore Hedman, tillväxtchef vid Norsjö kommun, berättar att när kommunfullmäktige i Norsjö i mars klubbade igenom nya övergripande mål slogs det fast att näringslivsutvecklingen "är ett viktigt område som man ska arbeta aktivt med". – Vi har under en period inte haft någon som arbetat med näringslivsutveckling. Nu är vi med i projektet Möjligheterna Region där åtta inlandskommuner har gått samman i en gemensam satsning på utveckling av små och medelstora företag, berättar hon.
Eleonore Hedman tror att försämringen av näringslivsklimatet kan ha berott på den debatt som följde kring livsmedelsupphandlingen där Toppchark i Bastuträsk inte hade möjlighet att lämna in anbud.
Malås kommunalråd Martin Norehn (S) har inte hunnit sätta sig in i undersökningens resultat. – Men helt klart är att vi vill ha ett blomstrande näringsliv där utveckling sker. Ett led i detta är att vi vid kommunala upphandlingar gör allt för att se till så att de lokala företagen kan vara med.
För Sverige som helhet har företagarnas betyg på kommunernas arbete att förbättra företagsklimatet sjunkit. Totalt har ungefär 31 000 företagare i hela landet deltagit i undersökningen.
Lars Westerlund
Lina Andersson
Lars Andersson