– Fram till årsskiftet hade projektet Capacity Building in Swedish Lapland bland annat lett till 47 nya arbetstillfällen och 213 nya produkter, berättar Petronella Modin, projektcontroller vid Swedish Lapland Visitors Board.
På plats vid träffen på The Great Northern, som arrangerades av skellefteföretaget European Minds vilka utvärderar de fyra projekten, fanns också representanter från turistföretag och destinationer, regionala beslutsfattare och finansiärer.
Destination Capacity Building in Swedish Lapland, INTILL, Effekt och AC Hållbar Export är alla pågående projekt som beviljats medel av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Capacity Building in Swedish Lapland är ett samverkansprojekt mellan kommuner och destinationer i Norrbotten samt Visit Skellefteå och Sorsele kommun. Målet med projektet är att öka andelen små och medelstora företag verksamma inom besöksnäringen i regionen samt att företagen ska gå ur projektet med stärkt kapacitet och konkurrenskraft och att fler av dem är aktiva på en internationell marknad. Förväntat huvudresultat är ökad omsättning hos företag och fler nystartade företag inom besöksnäringen.
De tre destinationsorganisationerna Gold of Lapland, Hemavan Tärnaby och South Lapland har gått in i samverkansprojekt INTILL för att utveckla turismen i Malå, Norsjö, Lycksele, Storuman, Vilhelmina, Åsele, Dorotea och Strömsund. Målet är att få ett högre antal besökare och större andel internationella besökare till destinationerna. Klustersamverkan, ökad internationalisering, varumärkeskännedom och strategisk destinationsutveckling ska, tillsammans med utvecklingen av turistbyråer till att bli turistiska utvecklingscenter, göra detta möjligt.
– Gold of Lapland har sedan 2014 satsat hårt på marknaden i Nederländerna och jag skulle vilja påstå att den satsningen bidragit till den flyglinje som till sommaren startar mellan Skellefteå och Amsterdam, säger Karin Fällman, verksamhetsledare vid Gold of Lapland och huvudprojektledare för INTILL.
Region Västerbotten Turism driver projektet AC Hållbar Export. Genom projektet vill man kvalitetssäkra och stödja länets destinationer till att arbeta mer hållbart. Målet är att de samverkar föredömligt, att de ökat sin exportkompetens och sin förmåga att arbeta med hållbar turism. Genom projektet erbjuds också destinationerna och företagen möjlighet att delta i en utvärdering av deras hållbarhetsarbete enligt Global Sustainable Tourism Councils 70 kriterier.
– Vi har hittills genomfört ett 40-tal utvärderingar i Västerbotten, berättar projektledaren Dan Jonasson.
De företag som hittills genomfört utvärderingen i Norrans spridningsområde är Svensele Vildmarkscenter, Swenature, Skråmträsk Kvarn, Visit Skellefteå, Medlefors och Källan i Åmliden.
På plats fanns också representanter från projektet Effekt som drivs av Umeåregionen för att berätta om läget i deras projekt.