"Turismen en ny basnäring i Skellefteå"

130 var samlade, en majoritet var kvinnor på frukostmötet. I fokus på fredagsmorgonen stod besöksnäringen och alla var eniga – potentialen för tillväxt är stor.

Växande målgrupp Annika Fredriksson, vd för Swedish Lappland, vill att stort fokus ska läggas på paketeringen av resor till våra breddgrader.

Växande målgrupp Annika Fredriksson, vd för Swedish Lappland, vill att stort fokus ska läggas på paketeringen av resor till våra breddgrader.

Foto: Växande målgrupp Annika Fredriksson, vd för Swedish Lappland, vill att stort fokus ska läggas på paketeringen av resor till våra breddgrader.

Ekonomi, näringsliv & finans2014-10-03 13:45

Näringslivskontoret fortsätter med sina månadsmöten på Skellefteå Kraft Arena. Helt klart är att basnäringar numera inte bara handlar om tung verkstads- och skogsindustri och gruvor. Ingen annan näring växer så snabbt i världen som just turismen.

Frågan är – hänger Skellefteå med i utvecklingen? Flera föredragshållare redogjorde för vad som sker och hur framtiden kan komma att se ut. Annika Fredriksson är vd för Swedish Laplanddär Destination Skellefteåingår.

– I norra Västerbotten och i Norrbotten hade vi 2013 2,8 miljoner gästnätter, 34 procent av dessa var internationella gäster.

Näst efter Stockholm ligger Swedish Lappland i topp när det gäller utländska besökare.

– Besöksnäringen hos oss omsätter 4,8 miljarder kronor.

Utvecklingen inom turismen kommer fortsätta att expandera kraftfullt. Inom Swedish Lapland är målet att fördubbla omsättningen till år 2020.

Besöksnäringen i norr skapar 3 500 arbetstillfällen. Många ungdomar och de som är utrikesfödda får chans till jobb inom näringen. Merparten av de som besöker vår region sätter sprätt på pengarna inom logi, restaurangbesök och shopping.

För de som arbetar inom upplevelsedelen är marknaden stor, men trots allt lägger de utländska besökarna bara sju procent av sina pengar på upplevelser.

– Det gäller att de som är företagare säljer in sitt koncept i paketlösningar och att man är flexibel och hittar flera nischer, säger Annika Fredriksson.

Besöksnäringen ger också en chans att vissa landsbygdsområden kan få ett uppsving. De traditionella nackdelarna med landsbygden kan bli en tillgång – att marknadsföra det unika.

En fördel för vår region är att besöksnäringen är personalintensiv, många jobb skapas. Flera från talarstolen poängterade att servicegraden ska vara hög och att det gäller att nå de internationella säljnäten. Det är paketlösningar som gäller.

undefined
Växande målgrupp Annika Fredriksson, vd för Swedish Lappland, vill att stort fokus ska läggas på paketeringen av resor till våra breddgrader.

Platsvarumärke.

Swedish Lapland Tourism är en näringslivsstyrd organisation och samverkansplattform som företräder besöksnäringen i Norrbottens läns samtliga kommuner samt Skellefteå kommun. Swedish Lapland används som destinations- och platsvarumärke i marknadsföringen av Sveriges nordligaste destination som täcker 25% av Sveriges yta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!