Tiotusentals unga missas i statistik

Ung, utan jobb eller studier, och ingen kontakt med arbetsförmedling eller försäkringskassa. Det är verkligheten för åtminstone 20 000 unga i Sverige. Jag är oerhört orolig, säger Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-05-08 15:53

Drygt 20 000 personer mellan 16 och 29 år, som varken jobbar eller studerar, struntar i att skriva in sig på Arbetsförmedlingen, visar en färsk kartläggning. De har varken varit i kontakt med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller med kommunen.

De ingår i en grupp på totalt 77 000 unga som inte arbetat eller studerat på tre år.

- Det här är unga som tidigt i livet varit länge utanför arbete och studier. Det är en grupp man inte har diskuterat tidigare. De befinner sig i samhällets ytterkant och riskerar att permanent hamna utanför arbetslivet, säger Marwin Nilsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen, vid en presskonferens.

- Jag är oerhört orolig. Vi har inte mycket tid på oss, säger Angeles Bermudez-Svankvist och talar om "alarmerande siffror".

Den som inte har en inkomst kan tappa kontraktet med samhället, menar hon. Risken är att det skapas en växande svart sektor och en missnöjeskultur som sprider sig, och att personer känner att de vill ta revansch på samhället. Unga som inte fångas upp riskerar att i stället rekryteras av kriminella nätverk.

De sociala problemen i Sverige må vara mildare än i krisländerna i södra Europa, men det gäller att se att det finns stora grupper även här som står utanför såväl arbetsmarknaden som samhället.

- Jag vill att våra makthavare ska förhindra det sociala kriget, säger hon.

För att hitta dessa unga har Arbetsförmedlingen startat projekt i en rad städer, Unga in.

- Det är viktigt att de vet att vi finns. Vi ska ägna vår tid åt de människor som mest behöver det. Det innebär en stor samhällsekonomisk vinst om vi kan förändra en människas liv, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Maria Sabri arbetar med projektet Unga in i Stockholm som marknadsförare och söker upp unga. Själv är hon "arbetsnarkoman" och har haft många olika jobb sedan hon började jobba som barnflicka vid 16 års ålder.

- Jag har kunnat jobba upp mig, men alla är kanske inte lika starka. Oftast har man hamnat utanför av en anledning, till exempel är det svårt att skriva ett cv om man har dålig svenska, eller om man inte har några betyg eller erfarenhet, säger hon.

Det gäller att bygga upp en relation med varje individ, enligt Maria Sabri.

- Tyvärr är det många som har ett "fuck-the-system"-tänk. Andra är blyga och har inte varit mycket utanför förorten, säger hon.

Tomas Amanuel blev anställd inom Unga in för två veckor sedan. Han är från Stockholmsförorten Tensta och har ett stort nätverk där, bland annat tack vare fotbollen. Han verkar aktivt för att förhindra att unga lockas in i kriminalitet. Inbrott och drogproblem - bland annat hasch - är vanligt, enligt honom, och det brinner ofta i exempelvis containrar.

- Vi försöker fånga upp unga i rätt tid, så att de kommer in i ett socialt sammanhang, börjar jobba och inte känner sig som offer, säger han, och betonar att många har mycket att bidra med till samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!