Tillväxt på Degerbyn: Plastex utökar med ett skift

Skellefteföretaget Plastex AB har fått fart på tillväxten. Sedan nyår kör företaget treskift måndag till fredag i produktionen. ”Vi kan nu rulla till vi har gjort ordern klar", säger vd Camilla H Lindh.

Viktig roll. Mikael Nordlund är utvecklingsoperatör på Plastex vilket innebär att han är ansvarig för inkörning av företagets nya produkter. Foto: Lars Andersson.

Viktig roll. Mikael Nordlund är utvecklingsoperatör på Plastex vilket innebär att han är ansvarig för inkörning av företagets nya produkter. Foto: Lars Andersson.

Foto: Foto: Lars Andersson.

Ekonomi, näringsliv & finans2017-03-23 10:00

Då företaget inte hade treskift tvingades det ibland avbryta en produktion av en order vilket krävde en tid för uppstart för att få till profilen perfekt nästa dag. Totalt har Plastex tolv linjer i fabriken.

– Treskiftet innebär en kvalitetssäkring för oss. Det ger mindre strul och behövs dessutom då vi är i en tillväxtfas. Vi har nyanställt ett par personer och investerat ett par miljoner kronor det senaste året, berättar Camilla H Lindh.

Plastex framställer serier av ungefär 200 detaljer varje år.

– Vi byter profil en gång var tionde till femtonde timme. Det innebär att ett dygn inte är likt det andra.

Två ben

Plastex har två ben att stå på. Knappt två tredjedelar handlar om kontraktstillverkning, kundanpassad produktion av strängsprutade profiler av termoplast.

Det andra benet är egna produkter som kabelkanaler och tätningslister med mera.

85 procent säljs inom Sverige, övriga 15 procenten går på export. Kunderna finns i såväl tung industri som gruv- och fordonsbranschen, men också bland inredningsföretag och liknande.

I Sverigetopp

Plastex jobbar i dag enbart med så kallad extrudering, strängsprutning. Då det gäller formsprutning av plast så har mycket automatiserats, men i Plastex nisch så krävs mycket manuell granskning under produktionen.

– Det finns ungefär tio större aktörer i vår bransch i Sverige vi är topp tre-fyra. Det här är processer som kräver mycket kunskap. Det innebär också att vi har svårt att hitta teknisk kompetens. Mycket blir interutbildning löpande.

Tio procent

Sedan 2005 har företaget en egen utvecklingsavdelning med tre personer

– Vi har tagit fram över 1500 profiler historiskt. Vi har en stor teknisk kunskap och erfarenhet att bygga på för våra kunder. Därför kan vi också ta fram en kostnadseffektiv lösning för dem.

Plastex hade ett toppår 2010. Sedan dess har det fortsatt gått bra, men omsättningen har som bäst stått och stampat. Den nya ledningen satte en ny tillväxtplan 2013. 2016 tog tillväxten viss fart och än mer ökar det sannolikt i år. Företaget räknar med att öka omsättningen med ungefär tio procent till 45 miljoner kronor 2017.

– Att fördubbla verksamheten i våra befintliga lokaler är inget problem, förklarar Camilla H Lindh.

undefined
Egen produkt. Mattias Åkesson, produktionssupport, packar kabelkanaler, som är en av Plastex egna produkter. Foto: Lars Andersson.
undefined
Lovande start. Plastex vd Camilla H Lindh konstaterar att året har börjat bra för företaget som kommer att ställa ut på ett par branschmässor för att jobba vidare med den branschnischning företaget arbetar med sedan några år. ”
undefined
Viktig roll. Mikael Nordlund är utvecklingsoperatör på Plastex vilket innebär att han är ansvarig för inkörning av företagets nya produkter. Foto: Lars Andersson.

Plastex.

Plastex rötter finns hos Brännström & Lindgrens Fabriks AB som grundades 1970. 1980 fick företaget dagens namn. Efter en konkurs gjordes en nystart 2002.

Ägare: Plastex Holding är majoritetsägare och har Michael Johansson, David Burén och Camilla H Lindh som ägare. Teamx är minoritetsägare. I koncernen finns även Plastteknik i Ostvik.

Anställda: Cirka 25 personer.

Omsättning: 40,5 miljoner kronor 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!