Tidigare Saab-chefer anhållna

Tre personer i den tidigare ledningen för Saab Automobile misstänks för grova skattebrott. Tre personer har anhållits, uppger chefsåklagare Olof Sahlgren.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-05-20 19:44

De tre personer som hämtades till förhör i dag har anhållits. Det säger chefsåklagaren Olof Sahlgren till TV4 Nyheterna Väst.

Alla tre är på sannolika skäl misstänkta för grovt försvårande av skattekontroll.

Om det kan bli ytterligare brottsrubriceringar eller ändringar för de enskilda personerna vill inte Sahlgren gå in på.

- Det handlar om åtgärder som har företagits i samband med att man bokför och det har allvarligt försvårat Skatteverkets kontroll när det ska beräkna skatt och avgifter, säger han.

TT: Har de försökt att fuska med skatten?

- Ja, det kan man säga. Man har försökt att dölja saker och ting för Skatteverket. Själva tillvägagångssättet och varför man har gjort det håller jag för mig själv i dagsläget, säger Olof Sahlgren.

Anmälan om den misstänkta brottsligheten kom i maj förra året från Skatteverket. De tre personerna hämtades in till förhör i förmiddags, två i Göteborg och en i Lund.

Han kommenterar inte vad personerna har sagt i förhören.

Misstankarna gäller brott som enligt åklagaren begåtts inom Saab Automobile under åren 2010 och 2011. Under större delen av denna period ägdes Saab av nederländska Spyker Cars, med Victor Muller som ledande företrädare.

Under 2011 hade Saab problem vid flera tillfällen att betala löner till de anställda och bolaget var sent med att betala skatter och avgifter till Skatteverket.

Spyker köpte Saab från General Motors i februari 2010. Drygt ett år senare, i april 2011, stannade produktionen på fabriken i Trollhättan, då leverantörer inte fått betalt.

I september 2011 gick Saab Automobile in i en rekonstruktion, som var företagets andra på några få år. I december samma år gick Saab i konkurs.

Brottet grovt försvårande av skattekontroll kan ge fängelse i upp till fyra år.

Bakgrund: Saabs väg mot konkurs När konkursförvaltarna i november i fjol kom med sin förvaltarrapport konstaterade de att Saab var på obestånd långt innan bolaget medgav det utåt. Redan i början av 2011 var läget akut och Saab kunde inte betala sina leverantörer. Samtidigt som det ordnades flera jippon och bilvisningar, bland annat en konceptbil på bilsalongen i Genève, var det ett internt kaos. Skulderna växte lavinartat.

När leverantörerna inte fick betalt stoppade de leveranserna vilket fick linan på Trollhättefabriken att stanna i april.

Revisorer som granskat Saabs redovisning ansåg att den var ofullständig. Saab skulle också, enligt förvaltarna, ha upprättat kontrollbalansräkning senast i maj, fast det dröjde till augusti.

Efter nästan ett års utredning hade dock inte konkursförvaltarna hittat något som gjort att de anmält misstänkt brottslighet till åklagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!