Företagardagen i Norr, som genomfördes i Skellefteå den 11 november hade temat "Potential och affärsfokus". En av talarna var Thomas Ahrens, expert på snabbväxande företag.
– De flesta som driver snabbväxande företag är "maskrosor". De kan till exempel ha ADHD, dyslexi eller varit mobbade. För att trots detta lyckas krävs det en enorm vilja och det är denna blåslampa som behövs för att lyckas. Sedan behöver dessa personer kompletteras, till exempel med ordningsmän och folk med stort hjärta.
Thomas Ahrens menar att en bra start för ett snabbväxande företag är att klara en "omöjlig" order.
– Genom att våga ta en sådan order är man på god väg.
Han konstaterar att de flesta snabbväxande företag startar i hörn av redan mogna branscher.
– Genom att göra tvärtom som de etablerade företagen och sedan flyga under redarn så att de inte upptäcker dig innan det är försent kan det bli rena rama julaftonen.
Thomas tipsar också om att lyssna till svordomar från de etablerade företagens kunder och se vad konkurrenterna är sämst på.
– Då har man möjlighet att sälja till dem vad de inte får från annat håll.
Han konstaterar också att det sällan är uppfinnare som driver snabbväxande företag.
– Att vara tvåa är ofta bäst eftersom den som gått före redan har gjort misstagen. Bättre är att sno och låna idéer och sedan förbättra dem.
Att anlita konsulter och lägga alltför mycket tilltro till budgets är något som Thomas Ahrens avråder från.
– Det är mycket bättre att testa själv och se vad som fungerar och vad inte gör det och man får inte heller bli budgetslav. Att bli alltför beroende av konsulter är som att alltid förlita sig till en GPS. Då stänger man av huvudet och riskerar att köra fel.
Per Nilsson ingår i LRF Konsults projektgrupp "Framtidens kontor" som utvecklar digitala tjänster för mindre och medelstora företag. Han talade på Företagardagen om hur digitaliseringen påverkar företagen. Ett konkret exempel på hur detta kan slå tog han från Danmark.
– En lantbrukare i Sverige som omsätter tio miljoner kronor får ofta betala 40 000-50 000 kronor för redovisningstjänster. I Danmark ligger samma kostnad på cirka 12 000 kronor eftersom allt arbete kring redovisningen är automatiserat.
Han tog också ett annat exempel från Danmark.
– I Danmark lagstiftade man för fem år sedan om att kommuner och statliga myndigheter inte behöver betala pappersfakturor. Efter sex månader hade alla deras leverantörer anammat detta.
Katarina Öquist från Arctic Business Incubator, ABI, talade om hur företag kan lyckas med innovationsdriven tillväxt. Hon lyfte bland annat fram två företag som funnits med i ABI men som nu kör på egen hand.
– Behaviosec är rankade som ett av de tio mest innovativa företagen i världen och Metasphere har lyckats med konststycket att få till ett samspel mellan svenskt entreprenörskap och rysk forskning.
På talarlistan fanns också Ingrid Lindelöw Berntson och Lena Lundqvist, SHIFT Education som pratade om företagandet som livsstil, Olof Röhlander, Upphopp, som talade om motivation, mål och ledarskap och Mats Valbrand som berättade om den snabba utvecklingen av företaget Flashpoint i Åbyn, Byske.
Arrangör av Företagardagen i Norr var Koverberg Consulting och Awance Affärsutveckling.