Alla bitar ligger nu på plats inför projekteringen av testbanan för tåg på den ned nedlagda tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur. 15 miljoner kronor är säkrade för projekteringen via privat finansiering och Rail Test Nordic AB, RTN, har ansökt om 30 miljoner i statligt stöd från Näringsdepartementet.
– När vi får klartecken om den offentliga finansieringen kör vi direkt igång med projekteringen som vi räknar med ska vara slutförd i september, säger RTN:s vd Lars-Åke Tjernström.
I projektet ingår också bygget av ett hotell i trä med 150 rum som ska användas av de som testar tågen. Grönbo AB, som ägs av Stenbackens, Glommershus och Polarrenen har skissat både på hotellet och på utformningen av verkstadslokalerna.
– Det kommer att bli riktigt häftigt, konstaterar Lars-Åke.
Inför projekteringen genomför RTN 21-22 januari en internationell konferens i Skellefteå med titeln Reliable Running on Rail. Där kommer ett 40-tal deltagare att få ta del av senaste nytt när det gäller tågtestning i vinterklimat. Dessutom blir det en workshop kring hur testbanan mellan Jörn och Arvidsjaur bör utformas.
– Vi räknar med att detta kommer att bli en årligen återkommande konferens som sätter Skellefteå på världskartan när det gäller tågtestning, berättar Lars-Åke.
När projekteringen drar igång bildas ett konsortium med RTN och Skanska som ägare. Detta bolag kommer både att hantera den offentliga och den privata delen av bygget.
– Arbetsnamnet för konsortiet är Testbanan AB, säger Lennart Wallberg, teknikansvarig vid RTN.
Under projekteringen tas en järnvägsplan fram liksom underlag för kommande upphandlingar och dessutom presenteras en slutlig finansieringslösning.
– Vissa förberedelser på banan kan också starta under denna fas, berättar Lennart.
Sedan behövs ytterligare cirka 1,1 miljarder kronor i statligt stöd till reinvesteringen.
– Om det offentliga stödet finns satsar privata investerare 800 miljoner, berättar Lars-Åke.
Byggtiden beräknas till tre år och bygget sköts av Testbanan AB som avvecklas efter 5-7 år för att då överlämna banan till exempelvis Inlandsbanan som statens ägare och förvaltare.
– Tanken är att RTN sedan får ett 50-årigt nyttjandeavtal där staten reglerar rätten och kostnaderna för anläggningen, säger Lars-Åke.
Testbanans blivande kunder är i huvudsak tågtillverkare i Europa. – Vi har redan Letters of Intent med Bombardier och Stadler som vill boka in tester på banan 20 veckor vardera under 15- 25 år och fler liknande avsiktsförklaringar är på gång, berättar Karolina Sundström, marknadsansvarig vid RTN.
Det finns även förfrågningar från tågtillverkare och tillverkare av tågreleterade komponenter i Asien.
– Att de asiatiska tillverkarna är intresserade beror på att tåg inköpta från Asien också måste omfattas av EU-regler och därmed behöver testas inom EU, förklarar Karolina.
Testbanan blir unik i Europa. Dels blir det den enda banan för dynamiska vintertester och dels den enda för hastigheter över 250 kilometer i timmen tack vare att det finns en 32 kilometer lång raksträcka på banan. – Idag genomförs komforttester bara på stillastående tåg i vindtunnlar. Hittills har vintertester varit en rekommendation men vi hoppas att detta i framtiden ska bli en standard, säger Lars Åke.
Idén är att Rail Test Nordic ska hämta tågen vid den svenska gränsen och bogsera upp dem till Jörn. Sedan kan tågbolagens ingenjörer testa tågen med hjälp av RTN:s personal som riggar tester och tillverkar olika miljöer. – Vår personal, som ska skapa problem på spåret för tågen, exempelvis klibbsnö, snöstormar och löv på rälsen, kommer att stationeras i Glommersträsk och kunderna kan bo på ett hotell som byggs på Storheden cirka en kilometer väster om Jörn.
Trafikverket och Inlandsbanan är mycket intresserade av projektet eftersom banan även skulle kunna användas till viss godstrafik och även för omledning om det skulle uppstå problem på Stambanan.
På banan kan det också ges utrymme för internationell forskning och katastofövningar i realistisk miljö. Dessutom ser Räddningstjänsten användningsområden för banan där de kan genomföra realistiska studier och övningar.
Förutom med Skanska, Inlandsbanan och Trafikverket för RTN även en dialog med andra organisationer och företag kring den framtida organisationen för testbanan. Det handlar då till exempel om SP, (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), Dekra och Combitech som kan utgöra utförar- och spetskompetens inom testområdet och biltestaktören Arjeplog Test Management som kan vara en möjlig samarbetspartner under testdriften.
Den samhällsekonomiska kalkyl som IUC Sverige AB utfört visar att projektet tillför samhället ett direkt ekonomiskt värde och sysselsättningstillfällen under driften motsvarande 62 miljoner kronor årligen och 300 årliga arbetstillfällen. Under byggtiden kommer projektet att generera 1 224 arbetstillfällen.
Idén till testbanan kläckte Lars-Åke Tjernström 2013 på väg hem till Skellefteå från en skidresa i Arjeplog. Samtidigt som han mötte lastbilar med tyska testbilar på flaken, hörde han på radion ilskna röster som öste galla över tågförseningar. Det har visat sig att cirka 30 procent av alla tågförseningar i Sverige på vintern beror på fordonsfel. Hjulskador är en vanlig typ av fel.
– Varför inte starta liknande testverksamhet för tåg var en tanke som slog mig, säger han.
Lars-Åke var på väg att pensionera sig från ett långt yrkesliv som organisationskonsult, men det gick inte att slå bort tanken som kanske fick extra näring eftersom han också har ett förflutet som signaloperatör på Malmbanan. – Jakt och fiske och skidåkning är visserligen intressant men jag måste bara testa om detta var möjligt, säger Lars-Åke.
Han betonar också att satsningen kommer att minska de samhällsekonomiska kostnaderna för förseningar och stopp i den svenska tågtrafiken som uppgår till tre miljarder kronor varje år. – Vi räknar med att vår bana minskar den kostnaden med närmare 200 miljoner kronor, avslutar Lars-Åke Tjernström.