Efterfrågan på väktare och säkerhetspersonal är extrem. I terrorspåren vill handlarna ha synlig vaktpersonal så att julklappsköparna vågar sig ut i shoppingdistrikten. — Det är ett oerhört ansträngt läge, det kan inte fortsätta på det här sättet, då kommer våra resurser att ta slut, säger Björn Ericsson, branschexpert på Almega Säkerhetsföretagen.
Flyktingsituationen och så terrorhotet ovanpå det. Den svenska väktarbranschen har minst sagt bråda dagar, alla vaktbolag TT talat med pekar på en kraftig efterfrågeökning från både befintliga kunder och nya. — Det är en extrem efterfrågan för tillfället på alla håll och fronter, säger Tomas Lindberg, marknadschef på CPG Security med runt 100 anställda. Skapa trygghet
Omkring 15 000 väktare och annan vaktpersonal jobbar runt om i landet, men det räcker inte i dagsläget. Flera av bolagen talar om behovet av mer personal. Och för många kunder, företag i detaljhandeln, kommer den ökade rädslan mycket olämpligt. Årets viktigaste månad, julhandeln står för dörren. — Företagens största oro är att människor inte ska våga sig ut i köpcentren, handla, gå på bio eller vad det än kan vara. Vi ser en ökad efterfrågan på att öka synligheten av säkerhetspersonal bland allmänheten, för att skapa trygghet, säger Tomas Lindberg. — Handlarna gör vad de kan för att lugna personal och kunder, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.
Effekten på julhandeln är dock för tidigt att uttala sig om, anser han. Säkerhetsbranschen har redan haft julafton i flera år. Tomas Lindberg ser att branschen kommer att växla upp farten ytterligare i spåren av den ökade oron. Det som pågår nu är inget tillfällighet, tror han.
Men för tillfället är efterfrågan på gränsen för vad branschen klarar av. Björn Ericsson talar om ett enormt utbildningsbehov. De närmaste månaderna kommer 500 att utbildas, 50 procent fler än under normala omständigheter på ett helt år. Och för att klara det har säkerhetsbranschen fått dispens från myndigheterna om kravet på fortbildning till en senare tidpunkt. Ericsson är också kritisk till att myndigheterna inte släppt in säkerhetsbranschen – samverkan är alldeles för dålig, anser han.
TT